Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО)


22:1222.09.2022

Повістки військовозобов’язаним жителям Бурятії почали видавати ввечері 21 вересня: вранці того ж дня Володимир Путін оголосив про початок “часткової мобілізації”. На повістках було вказано час, у який жителям республіки необхідно з’явитися до військкомату, – з 6 до 9 ранку наступного дня, говорив глава Бурятії Олексій Циденов. Мобілізованих уночі забирали з квартир і відвозили до військкоматів. Видання “Люди Байкала” розповідає, як мобілізовані відправлялися з ліжок на військову підготовку перед війною в Україні.

Ніч із 21 на 22 вересня в бурятських пабліках уже назвали “судною”. З вечора чиновники з учителями заповнювали повістки про мобілізацію, а потім почали розносити їх по домівках. “Нам віддали усний наказ піднімати мобілізованих із ліжок, саджати їх у машини й одразу привозити до військкомату, – каже співробітниця однієї з районних адміністрацій Бурятії. – Звідти вже всіх відправили в Улан-Уде”.

На вулиці Шум’яцького літня жінка у вовняній хустці тримає в руках пластиковий пакет, у якому лежить п’ять блоків цигарок “Петр I”. Вона чекає, коли на призовний пункт привезуть її зятя. Сьогодні вночі 35-річному жителю Баргузинського району вручили повістку. Найближчим часом його мають привезти в Улан-Уде.

“У мене три сини вже там, – тихо каже жінка. – Зараз зятя заберуть. І всі хочуть воювати, всі. Мужики – вони якісь ненормальні”. У жінки дзвонить телефон, вона відповідає спочатку спокійно, а потім зривається на крик: “Паша, під’їжджаєте? Так, сигарети принесла. Ти там усім кажи, що в тебе четверо дітей, чуєш? Усім говори! Може, відпустять”.

Автобуси з мобілізованими прибувають в Улан-Уде зранку. Чоловіків везуть у збірний пункт Військового комісаріату республіки Бурятія на вулиці Шум’яцького. Це обгороджена парканом велика територія, до якої впритул примикає житлова багатоповерхівка. За десять хвилин ходьби – Лукодром, де відбуваються панахиди за загиблими військовими в Україні.

Першими до призовного пункту привозять жителів Тункінського району. За словами чиновника місцевої адміністрації, сьогодні вночі в районі забрали 130 осіб. Там живе 20700 осіб. Якщо у всій Бурятії – близько 980 тисяч осіб, мобілізовано може бути 6-7 тисяч.

Серед уже мобілізованих – директор загальноосвітньої школи села Кирен. Ніякого невдоволення або небажання воювати ні в кого не виникло. “Усі знали, що буде мобілізація, і були внутрішньо готові, що за ними прийдуть”, – каже чиновник районної адміністрації і просить не називати його прізвище.

Тункінців привозять на призовний пункт на двох білих “фордах” і двох жовтих шкільних автобусах – ПАЗиках. Перед воротами призовного пункту транспорт зупиняється. Мобілізовані – майже всі в камуфляжних костюмах – виходять на перекур. У багатьох у руках сумки чи рюкзаки, їх готували дружини та матері.

“Мені 45 років, я служив тисячу років тому, ні в які гарячі точки не їздив, – зітхає огрядний неголений чоловік. – Ну гаразд, постріляємо”. Тункінці докурюють, сідають в автобуси, їх завозять на територію військкомату. Один із них, поки чекає на інших, трясе в салоні кулаком і співає “и снова седая ночь, и только ей доверяю я”.

Через десять хвилин приїжджають мобілізовані з Єравнинського району. Потім з’являються автобуси із Заіграївського, Курумканського, Баргузинського районів. Єравнинець Сергій виходить зі шкільного автобуса з пляшкою пива “жигулівське”. Він у картатій сорочці та дутому жилеті. Стоїть, похитуючись. Посміхається групі курумканців, вони встали в коло і п’ють горілку – прямо з горла пляшки. “Знімай мене, можна, – махає Сергій рукою. – Я думаю, що наша країна або Бурятія задавить цю Китай. Ой, або Україну”.

Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 1
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 9
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 3
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 10
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 5
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 11
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 7
Першу партію мобілізованих бурятів вже везуть. Їх родичі говорять, що всі вони хочуть воювати (ФОТО) 12

Сергію – 49 років. Він служив, але “дуже давно”. У єравнинця дружина і двоє доньок, молодша пішла в перший клас. “Вона мене питає, куди я поїхав, – голосно пояснює Сергій. – А я кажу: на вахту. От вахта, блядь, дивна, так?”.

Сергій каже, що не боїться смерті. “Хоча з дружиною я попрощався, і з доньками теж”, – додає він, і на його очах з’являються сльози. “Ну, все, я поїхав на фронт”, – прощається він і голосно гикає.

Мобілізованих жителів Бурятії відправлять до Чити або Благовєщенська. Там вони пройдуть військову підготовку. Після цього – Україна.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube