Росія намагається перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС, використовуючи “технологію” Ірану, – ISW


08:2329.08.2022

Росія продовжує вдаватися до цинічних спроб перешкодити роботі МАГАТЕ на Запорізькій АЕС. Держава-терорист почала впроваджувати стратегії, подібні до тих, які використовував Іран.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що таким чином окупанти намагаються затримати прибуття співробітників Міжнародного агентства з атомної енергії на ЗАЕС.

“МАГАТЕ зібрало місію у складі керівника Рафаеля Маріано Гроссі та 13 експертів із “переважно нейтральних країн”, які наступного тижня відвідають Запорізьку атомну електростанцію для спостереження”, – пишуть в ISW.

Однак, як вказують в Інституті вивчення війни, РФ добилася виключення зі складу місії США та Великої Британії, назвавши їх “несправедливо упередженими”.

“Маніпулювання національністю інспекторів і нападки на “справедливість” інспекцій МАГАТЕ – це тактика, яку Іран давно використовує, щоб приховати перешкоди місіям”, – пояснили аналітики.

В ISW також додали, що, за даними українських офіційних джерел, росіяни катують співробітників ЗАЕС, аби ті не розповіли інспекторам МАГАТЕ про:

порушення безпеки на станції;

те, що РФ намагається обмежити присутність українських співробітників на ЗАЕС,

те, що окупанти почали збирати підписи жителів Енергодару з вимогою “припинити українські обстріли” для надання інспекторам.

За даними NYT, до складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, які Україна вважає дружніми, але також представники Сербії та Китаю, до яких Україна ставиться з великою підозрою через їхні дружні відносини з Москвою. Інші члени – з країн, які здебільшого стояли осторонь війни в Україні або підтримували відкриті канали зв’язку з Кремлем. До них належать Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube