Другий саміт Кримської платформи: про що говорили, що вирішили. Головне (ФОТО, ВІДЕО)


08:3124.08.2022

Україна 23 серпня провела другий саміт Кримської платформи. Зустріч партнерів відбулася за умов великого вторгнення Росії, обстрілів міст та вибухів у Криму – а тому офлайн.

Президент Володимир Зеленський розпочав саміт із меседжу: з Криму все почалося – на ньому й закінчиться. Деокупацією українських територій.

Жодної “здачі” української території в обмін на хиткий мир із Росією не буде, і це важливий підсумок зустрічі, кажуть в Офісі президента та представництві президента в Криму. Навпаки: тему Криму актуалізовано “відразу для десятків лідерів країн світу”.

Як минула Кримська платформа-2022, хто брав у ній участь, які заяви звучали і рішення були ухвалені – розповідає LIGA.net.

Цього року саміт проходив не у Києві, а в онлайн-форматі. Як стверджують організатори – через постійні обстріли українських міст. Особисто до України приїхав лише президент Польщі Анджей Дуда: закликав демонтувати Північний потік-2 і заявив, що “Крим – це Україна, як Гданськ та Люблін – Польща”.

"Крим в обмін на мир? Цього не буде". Україна провела Кримську платформу 2.0: що вирішили

Загалом у саміті взяли участь майже 60 держав та міжнародних організацій (у 2021 році було 46). Розширення учасників відбулося через приєднання країн Африки та Південної Америки, оголосили президент Володимир Зеленський та голова МЗС Дмитро Кулеба.

Виріс і рівень представництва. Кримська платформа 2.0 зібрала близько 40 президентів та прем’єр-міністрів. Зокрема, головних України: держсека США Ентоні Блінкена, прем’єра Британії Бориса Джонсона, Канади – Джастіна Трюдо, Президента Франції Еманнюеля Макрона, лідерів країн Балтії.

Фокусом саміту стало використання Росією Криму для великого вторгнення до України. Джонсон говорив, що РФ перетворила Крим на військову базу, використала як плацдарм і хоче зробити з Україною те саме – анексувати та провести фейкові референдуми. За словами Зеленського, з 24 лютого РФ випустила 750 ракет із півострова – і звільнення Криму буде “історичним антивоєнним кроком”.

Шольц та Трюдо заявили, що домовилися про нову військову допомогу Україні. Швеція анонсувала новий “комплексний пакет” допомоги.

НАТО постійно просить союзників давати Україні зброю – більше і якнайшвидше, запевнив учасників саміту генсек Єнс Столтенберг. І Альянс “буде з нею стільки, скільки потрібно”.

“Ми повинні продовжувати наполягати, що Крим – це Україна. Як Донецьк, Луганськ та будь-яка інша частина країни – це Україна, – вважає Блінкен. – Ми повинні продовжувати посилювати тиск і ціну, з якими стикаються Путін та його поплічники… США – продовжать”.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який останнім часом намагається організувати переговори між Зеленським та російським диктатором, заявив, що Крим окупований незаконно і має повернутися до складу України, а війна – завершитися справедливим миром на основі територіальної цілісності України.

МЗС показало відео з візією майбутнього – звільненого півострова.

З Криму все розпочалося – на ньому й має закінчитися, заявив у своєму виступі на саміті президент Зеленський. За його словами, повернення півострова – це “ефективна реанімація міжнародного правопорядку”.

Раніше не всі західні лідери усвідомлювали: трагедія розпочалася вісім років тому – під час окупації Криму, додав Джонсон.

Україна після 24 лютого говорить про повернення Криму здебільшого з позиції сили, пояснює радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Але такі саміти теж потрібні – вони дозволяють “ефективніше спілкуватися з партнерами, постійно координувати наші дії, зокрема санкційну політику”.

Представниця президента в АР Крим Таміла Ташева додає, що саміт – це ще й “актуалізація теми Криму одразу для десятків лідерів країн світу”. За її словами, дипломатичний фронт дає дуже багато: міжнародну підтримку Україні, тиск на Росію через санкції, привертає увагу до зусиль України щодо створення спецтрибуналу з агресії РФ, демонструє єдність світу.

"Крим в обмін на мир? Цього не буде". Україна провела Кримську платформу 2.0: що вирішили
"Крим в обмін на мир? Цього не буде". Україна провела Кримську платформу 2.0: що вирішили

Уже зараз рівень фінансової та військової підтримки “дещо падає”, каже Подоляк. Кримську платформу також використовують для заклику до підтримки України. Але цей формат більше спрямований саме на деокупацію та реінтеграцію Криму, пояснює Ташева.

Саміт та проблеми, які на ньому порушувалися, можуть відіграти важливу роль під час ухвалення рішень про допомогу Україні, вважає член парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Федір Веніславський. Зокрема, – зброєю.”Безумовно, потрібна була адекватна реакція у 2014 році. Її не було. Зараз Кримська платформа – дуже потужний медійний, політичний та міжнародно-правовий інструмент тиску на Росію. Заяви їхніх пропагандистів говорять про те, що вони дуже серйозно сприймають Кримську платформу”, – каже Веніславський.

За його словами, все в комплексі – проблеми, які порушуються, загрози у Чорному морі – відіграють значну роль в ухваленні рішень про постачання Україні наступної партії допомоги.

У Зеленського також розраховують, що розробка економічної стратегії Криму сприятиме деокупації.

“Ми покажемо громадянам, як Крим в економічному сенсі виглядатиме після повернення. Ми віримо в те, що ця привабливість сприятиме деокупації півострова”, – сказала представниця президента в АРК Таміла Ташева.

 Партнери погодилися з червоною лінією Зеленського, що жодних “здач” українських територій в обмін на мир не буде, каже Подоляк. За його словами, якщо вчора світ скептично оцінював можливість деокупації Криму, то зараз це – один із ключових та обов’язкових елементів глобального порядку денного.”Сьогодні розмов про “здачу” чогось в обмін на тимчасове перемир’я немає і близько. Усі визнають, що Крим – це лише Україна, і війна має закінчитися одним шляхом – його визволенням”, – сказав Подоляк.

А сама Кримська платформа залишиться постійним форматом. Зеленський анонсував, що вже восени в Хорватії відбудеться парламентська асамблея платформи – і учасники будуть присутні фізично, а не за допомогою відеозв’язку.

За словами Веніславського, цей формат доповнить інші майданчики, на яких порушуватимуться питання, пов’язані з війною.

“Це лише один із форматів… Є ще Східноєвропейський форум – на початку вересня у Польщі. І таких заходів буде багато. У комплексі і постійно (це працюватиме. – Ред. )”, – сказав він.

"Крим в обмін на мир? Цього не буде". Україна провела Кримську платформу 2.0: що вирішили

Слідом за Кримською платформою 2.0 відбудеться також конференція з безпеки Чорноморського регіону (глави МЗС, міністри оборони), анонсував Кулеба: обговорюватимуться наслідки дій Росії для судноплавства та продовольчої безпеки. Питання щодо економічного відновлення Криму в межах програми, яку анонсував Шмигаль, обговорять на конференції у Берліні.

В Офісі президента не виключають, що Кримська платформа ще розшириться – країнами Азії, Африки та Америки. Подоляк каже, що це перспективні напрямки, а Ташева – що для України важлива кожна держава, і вони запрошуються як рівні.

Учасники саміту ухвалили спільну заяву: зобов’язалися тиснути на Росію, доки Крим не буде звільнений. Повний текст заяви.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube