Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали операцію з розмінування Чорного моря


18:4001.07.2024

Туреччина, Румунія та Болгарія в понеділок розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Ініціатива під керівництвом Стамбула, перша велика спільна акція чорноморських країн після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах Чорного моря в результаті війни.

Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів. Минулого року Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут після того, як розвалилася угода про безпечний коридор, підтримана Росією, Туреччиною та Організацією Об’єднаних Націй. Це успішно стимулювало експорт і допомогло економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але маршрут залишається ризикованим.

Минулого року російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеси влучив у комерційне судно, в результаті чого загинув член екіпажу і були поранені інші. У листопаді судно, найняте сільськогосподарським гігантом Cargill Inc. було також пошкоджене вибухом під час виходу з українського порту в Чорному морі.

У березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових атак і перебоїв з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Проте, порти навколо Одеси стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують переривати їхню діяльність.

Україна експортувала 37,4 мільйона тонн аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та Південного з моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року, повідомило минулого тижня Міністерство інфраструктури України на своєму веб-сайті.

Туреччина, Румунія і Болгарія є членами НАТО. Проте їхні судноплавні сили управляються за межами НАТО, частково для того, щоб уникнути ескалації напруженості у відносинах з Росією.

Нагадаємо: Війна йде під воду. Під загрозою критично важлива інфраструктура, НАТО створює штаб-квартиру



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube