Війна йде під воду. Під загрозою критично важлива інфраструктура, НАТО створює штаб-квартиру


12:5817.04.2024

Безпека майже 1 мільярда людей в Європі і Північній Америці перебуває під загрозою через спроби Росії використати вразливі місця підводної інфраструктури, в тому числі вітряні електростанції, трубопроводи і кабелі електропередач, попередив один з командувачів НАТО.

Про це пише The Guardian

Віце-адмірал Дідьє Малєтер, заступник командувача Військово-морського командування ОЗС НАТО (Marcom), сказав, що мережа підводних кабелів і труб, від яких залежить енергопостачання і зв’язок Європи, не була побудована таким чином, щоб протистояти “гібридній війні”, яку ведуть Москва та інші супротивники НАТО.

“Ми знаємо, що росіяни розробили багато засобів гібридної війни під водою, щоб підірвати європейську економіку через кабелі, інтернет-кабелі, трубопроводи. Вся наша економіка під водою знаходиться під загрозою”, – сказав він.

“І, щоб бути дуже чіткими, ми знаємо, що росіяни розробили ядерні підводні човни для роботи під водою. Тому ми не наївні і ми [країни НАТО] працюємо разом”.

Ці коментарі з’явилися після двох інцидентів, пов’язаних з підозрою в диверсії на газопроводах у Балтійському морі за останні 18 місяців – спочатку на “Північному потоці 1” і “Північному потоці 2” у вересні 2022 року, а потім на “Балтійському коннекторі” в жовтні минулого року. Незважаючи на масштабні розслідування, проведені кількома державами, обидві справи залишаються нерозкритими, хоча Фінляндія заявила в грудні, що “все вказує” на те, що китайське судно навмисно пошкодило “Балтійський потік” своїм якорем.

Малєтр, підводник, який сам провів “понад 1000 днів під водою”, сказав, що навколишнє середовище кардинально змінилося відтоді, як більша частина нинішньої інфраструктури була вперше розроблена приватним сектором, що зробило її надзвичайно вразливою.

“Вони [відповідальні за них компанії] не знали, що така гібридна війна буде розвиватися так швидко. Понад 90% [інтернету] знаходиться під водою. Всі наші зв’язки між США, Канадою та Європою проходять по дну моря, тому є багато вразливих місць”.

Війна йде під воду. Під загрозою критично важлива інфраструктура, НАТО створює штаб-квартиру 1
Війна йде під воду. Під загрозою критично важлива інфраструктура, НАТО створює штаб-квартиру 3

Незважаючи на зростаючу роль офшорної вітроенергетики у досягненні кліматичних цілей, інфраструктура все ще має “системні вразливості”, сказав він. За даними галузевої асоціації WindEurope, до 2050 року морський вітер має зрости на 25%, щоб досягти цілей ЄС щодо вітроенергетичних потужностей, в той час як адміністрація Байдена хоче розмістити 30 000 мегават морських вітроенергетичних установок уздовж узбережжя США до 2030 року.

Малєтерр сказав, що Marcom має “понад 100 кораблів, атомних і звичайних підводних човнів”, які патрулюють води, включаючи Арктику, Чорне море, Атлантику, Балтику і Середземномор’я. “Це викликає занепокоєння.

“Це дуже важливе занепокоєння, тому що йдеться про безпеку майже 1 мільярда цивільних громадян країн НАТО. Ми повинні бути захищені і добре забезпечені нашими життєво важливими підводними інфраструктурами”.

Але навіть зі значною присутністю НАТО не може охороняти кожну ділянку підводної інфраструктури, сказав він, оскільки головна відповідальність лежить на державах за захист власної інфраструктури.

“Ми знаємо, що є багато вразливих місць… Коли ми маємо морські об’єкти, відповідальність в першу чергу лежить на державах”, – сказав він.

Він додав: “Наразі ми приділяємо особливу увагу росіянам, але дуже важко мати постійне спостереження за кожним кабелем, це неможливо. Багато країн – Норвегія, Швеція, Данія – розробили безпілотники, датчики, UUV [підводні апарати без екіпажу], щоб мати можливість дуже швидко виявити [щось] підозріле або щось, що йде не так”.

Побоювання з приводу безпеки на морі настільки посилюються, що НАТО створює центр, присвячений цій проблемі, в британській штаб-квартирі компанії “Марком” в Нортвуді, на північно-західній околиці Лондона, поряд з центром судноплавства Альянсу.

Використовуючи програмне забезпечення зі штучним інтелектом, Marcom може виявляти і відстежувати підозрілу активність у морі, наприклад, коли кораблі вимикають свою автоматичну ідентифікаційну систему (AIS), щоб їх не можна було відстежити, або коли вони перебувають у певному районі.

Вони також використовують супутники. “Ми використовуємо усі наші датчики від морського дна до космосу, зокрема, супутникові можливості НАТО, щоб мати змогу виявляти підозрілу активність”, – сказав Малєтерр.

Здатність ідентифікувати тих, хто стоїть за гібридними атаками, є життєво важливою, сказав Малетерр, але він визнав, що це може бути складним завданням, порівнявши його з відстеженням винуватця кібератаки. “Якщо росіяни використовують дуже потужний потенціал – і я не можу вдаватися в деталі, але ми говоримо про підводні човни і атомні підводні човни – це дуже, дуже важко, дуже складно”, – сказав він.

Приєднання Фінляндії до флоту НАТО минулого року, а нещодавно Швеції, яка стала повноправним членом Альянсу в березні, вважається особливо важливим для захисту Балтійського і Арктичного регіонів. Досвід Швеції в обох регіонах “негайно посилить здатність НАТО виявляти і стримувати будь-яку регіональну агресію”.

“І коли ми говоримо про агресію, ми, очевидно, думаємо про Росію”, – додав Малєтер, зазначивши, що членство Швеції в НАТО принесло, зокрема, підводні човни, протимінні кораблі, сили спеціального призначення і швидкі, потужні катери.

Нагадаємо, минулої осені підводний телекомунікаційний кабель між Швецією та Естонією пошкоджено через зовнішнє втручання. Про це заявляли у Міноборони Швеції.

А також, як повідомляло ІншеТВ, Google прокладе кабель з Південної Америки до Австралії – вже підрахували економічний ефект (КАРТА)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube