Від завтра ЄС планує поновити мита на 2 українські продукти


17:2427.06.2024

Європейський союз від завтра, 28 червня, планує знову запровадити мита на імпорт українського цукру та яєць, використовуючи захисний механізм на випадок перевищення квот.

Про це пише Financial Times і Главком.

Як зазначає видання, за словами торгового представника України Тараса Качки, уряд проводить переговори з Брюсселем.

Раніше ЄС повернув мита на український овес через перевищення встановлених квот. Тарифи у розмірі 89 євро за тонну триватимуть до червня 2025 року. Співрозмовники видання зазначають, що рішення щодо яєць та цукру має бути ухвалене у пʼятницю.

Захисний механізм дозволяє блоку повертати мита на українські птицю, яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед та крупу, якщо обсяги імпорту перевищать середній середній показник у 2022-му та 2023 роках.

Зокрема, овес досягнув цього рівня – з 1 січня було імпортовано понад 6440 тонн. За словами джерел, аналогічна ситуаціясталася з яйцями та цукром. Зазначається, що тарифи будуть оголошені у пʼятницю і становитимуть 419 євро за тонну білого цукру та 339 євро за тонну цукру-сирцю. Яйця коштуватимуть додатково 30 центів за кілограм.

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив FT, що мита відповідають чинній угоді, але уряд веде переговори з Брюсселем про їх покращення.

«Мета полягає в тому, щоб усунути всі двосторонні перешкоди, які не відповідають угоді», – сказав він. 

Раніше повідомлялося, що ЄС залишає за собою право відновити мита, якщо імпорт українських продуктів, таких як м’ясо птиці, яйця і цукор, суттєво перевищить обсяги 2022 та 2023 років. 

Нагадаємо, Канада відкрила свій ринок для українських яєць



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube