Мінекономіки через брак робочих рук хоче перенавчати жінок на чоловічі професії


10:0607.06.2024

Українська економіка зіткнулася з нестачею робочої сили, тому Міністерство економіки пропонує перекваліфіковувати жінок на ті професії, представники яких пішли воювати. Про це повідомила глава відомства Юлія Свириденко на зустрічі  з президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

-Ще одним важливим викликом для економіки стала мобілізація спеціалістів до лав ЗСУ. Нам зараз потрібно приділити більше уваги програмам перекваліфікації українців, які залишаються в тилу, на професії, які мають максимальний попит. В першу чергу мова йде про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто «чоловічі» професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів – такі зараз реалії ринку праці. Перекваліфікація спеціалістів, разом  з працевлаштуванням ветеранів – це головні виклики для Уряду на ринку праці. ЄБРР розгляне можливість фінансово підтримати реалізацію відповідних програм перекваліфікації, як з боку держави, так і зі сторони українського бізнесу», – наголосила Юлія Свириденко.

Під час розмови сторони також обговорили підготовку України до нового опалювального сезону, а також питання закупівлі газу «Нафтогазом України».

Також сторони обговорили питання можливості створення нових логістичних маршрутів через сусідні країни, а також розширення програм фінансової підтримки для малих та середніх сільськогосподарських підприємств.

Довідково:

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) наразі реалізує 220 проєктів в Україні на більш ніж €5 млрд. Минулого року ЄБРР надав нашій країні рекордні €2,1 млрд після €1,7 млрд у 2022 році. ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-2023 років.

Також у 2023 році керівництво ЄБРР ухвалило рішення збільшити оплачений капітал Банку на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні. Інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько €1,5 млрд на рік, при цьому збільшення капіталу дає можливість подвоїти цей обсяг, коли настане час для відновлення.

Протягом 2022-2023 років ЄБРР також вдалося мобілізувати для України близько €1,6 млрд донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями. Понад €409 млн з цієї суми було виділено лише у 2023 році. Майже половину донорських ресурсів надав Європейський Союз. Значні внески також зробили окремі донори, у тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.

Нагадаємо, НБУ погіршив прогноз зростання економіки на цей рік з 3,6% до 3% через втрати енергосектору



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube