Ракети до Patriot стали великим дефіцитом, більшим, ніж самі системи. Що з цим робити


19:3911.05.2024

У світі спостерігається гострий дефіцит пускових установок Patriot та ракет до них. Найбільше боєприпасів до систем ППО потребують Україна та Ізраїль.

Про це повідомляє NZZ.

Дефіцит спричинений частим використанням цих систем ППО в Україні та Ізраїлі. Крім того, багато європейських країн хочуть поповнити свої арсенали за скромних виробничих обсягів. Нарешті армія США розробляє морську версію Patriot, яка інтегрувалася б у систему командування та управління Aegis для захисту американських кораблів у разі конфлікту навколо Тайваню.

Протягом багатьох місяців президент України Володимир Зеленський закликає Захід надати більше систем протиповітряної оборони Patriot. Він також просить про постачання відповідних ракет, запаси яких в Україні під загрозою вичерпання. Його прохання є особливо нагальним на даний момент. Країна страждає від інтенсивних обстрілів з боку росіян.

Система Patriot вважається особливо ефективною для захисту від ворожих балістичних ракет, крилатих ракет і літаків. Таким чином, вона слугує для захисту українських міст та військ на передовій від повітряних загроз.

Складна система

Вогнева установка або батарея Patriot складається з радара, який виявляє ворожі ракети, центру управління вогнем, який обирає цілі та координує оборону, та від трьох до восьми мобільних пускових установок, які потім запускають оборонні ракети.

Наразі Україна має три комплекси Patriot. Німеччина також нещодавно оголосила, що надасть Україні ще одну батарею «Патріотів». У Києві вважають, що для захисту країни від основних російських атак знадобиться щонайменше сім таких батарей.

Однак кількість наявних систем дуже обмежена. Найбільше їх у США – близько шістдесяти. У Європі лідирує Німеччина з одинадцятьма системами, тоді як всі інші країни мають шість або менше. Зважаючи на нинішню геополітичну ситуацію, відповідні країни неохоче віддають контроль над своїми системами протиповітряної оборони.

Світовий дефіцит ракет

Наразі існує дефіцит не лише вогневих засобів, але й оборонних ракет Patriot зокрема. Геополітична ситуація сприяла зростанню світового попиту на них. Україна та Ізраїль потребують постачання витратних матеріалів для відстріляних ракет. Різні країни, особливо в Європі, хочуть збільшити власні арсенали ракетами Patriot для своєї оборони. Нарешті, американці зараз перевіряють, чи можуть вони також встановити систему Patriot на своєму флоті. Вона буде інтегрована в систему командування і управління Aegis для захисту американського флоту в разі конфлікту навколо Тайваню.

Проте світове виробництво ракет Patriot дуже обмежене і не може бути швидко збільшене. Відтоді, як перша система Patriot була прийнята на озброєння США в 1984 році, ракети безперервно вдосконалюються. Зараз виробляються два основних типи: найсучасніша оборонна ракета PAC-3 MSE, яка особливо придатна для боротьби з балістичними ракетами середньої дальності, і старіша PAC-2 GEM-T, яка в основному використовується для боротьби з літаками і крилатими ракетами.

Сучасні ракети PAC-3 виробляються виключно компанією Lockheed Martin в Камдені, штат Арканзас. З початкового річного обсягу виробництва в 350 одиниць у 2018 році виробництво було збільшено до 500 одиниць минулого року. До 2027 року воно має зрости до 650 одиниць. Спеціально для цього Lockheed відкрила новий завод площею 7900 квадратних метрів і планує подальші інвестиції.

Швейцарія також запровадить систему Patriot з 2027 року

Дещо старіші ракети PAC-2 також виробляються в США оборонною компанією Raytheon. Щорічне виробництво наразі становить 240 одиниць. До 2027 року цей показник має бути збільшений до 420 одиниць. Крім того, виробництво зараз налагоджується і в Європі. Група країн НАТО замовила загалом 1000 PAC-2 GEM-T. Значна частина з них буде вироблена в Європі. Raytheon будує виробничі потужності в Шробенхаузені, Баварія, в рамках спільного підприємства з європейською оборонною компанією MBDA.

Швейцарія також впроваджує систему Patriot. У рамках диспетчеризації Збройних сил до 2022 року було вирішено закупити 5 вогневих одиниць з 17 мобільними пусковими установками і 70 оборонних ракет PAC-2 GEM-T на загальну суму 2,2 мільярда доларів. У жовтні минулого року було підписано додатковий контракт на закупівлю 72 керованих ракет більш потужного типу PAC-3 MSE на суму 700 мільйонів доларів. Згідно з поточними планами, впровадження систем Patriot розпочнеться у 2026 році. Повністю вони мають бути введені в експлуатацію до кінця 2031 року. У співпраці з компаніями Ruag і Rheinmetall Air Defence, Raytheon також має намір побудувати в Швейцарії європейський регіональний центр з технічного обслуговування, ремонту і капітального ремонту Patriot.

Альтернативні системи оборони

На сьогодні Patriot вважається найпотужнішою системою оборони великої дальності. Для ракет PAC-2 це близько 160 кілометрів. Для PAC-3 вона не розголошується, але, швидше за все, буде приблизно в півтора рази більшою.

Як альтернатива «Патріотам», Україна все ще має на озброєнні зенітно-ракетні комплекси С-300 радянських часів, які мають дальність дії близько 150 кілометрів. Точно невідомо, скільки українських систем все ще в строю. Київ отримав додаткову систему від Словаччини.

На додаток до «Патріотів», Україна має чотири німецькі зенітно-ракетні комплекси «Ірис-Т». Однак вони мають значно менший радіус дії (три з них типу SLM з дальністю дії 40 кілометрів і старий тип SLS з максимальною дальністю дії близько 25 кілометрів). Німеччина пообіцяла поставити невизначену кількість додаткових зенітно-ракетних комплексів Iris-T. Зважаючи на триваючі російські атаки, Київ зможе знайти їм дуже хороше застосування.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube