Сенат США проголосував за заборону на імпорт урану з РФ


06:3401.05.2024

У вівторок ввечері Сенат проголосував за ухвалення закону про заборону імпорту збагаченого урану з Росії, направивши його до Білого дому, який заявив, що підтримує зусилля, спрямовані на блокування поставок Кремлем реакторного палива.

Про це пише Bloomberg.

Закон про заборону імпорту російського урану, схвалений одноголосно, забороняє імпорт до США через 90 днів після набуття чинності, дозволяючи при цьому тимчасові винятки до січня 2028 року. Байден має підписати законопроект, перш ніж він стане законом.

За даними Міністерства енергетики США, Росія постачає майже чверть збагаченого урану, який використовується для палива американського парку з понад 90 комерційних реакторів, що робить її іноземним постачальником № 1. Ці продажі приносять Росії приблизно 1 мільярд доларів на рік, але заміщення цих поставок може бути складним завданням і може призвести до підвищення вартості збагаченого урану приблизно на 20%.

Білий дім закликав до “довгострокової заборони” російського імпорту, яка необхідна для розблокування близько 2,7 мільярдів доларів на розвиток вітчизняної уранової промисловості, виділених Конгресом на початку цього року, за умови, що будуть введені обмеження на імпорт російського урану.

“Це є пріоритетом національної безпеки, оскільки залежність від російських джерел урану створює ризик для економіки США та цивільної ядерної промисловості, яка зазнала ще більшого напруження через війну Росії в Україні”, – заявив раніше Білий дім в інформаційному бюлетені. “Якщо не вжити заходів, Росія продовжить утримувати свої позиції на світовому урановому ринку на шкоду союзникам і партнерам США”.

Законопроект Палати представників був схвалений голосуванням у грудні на тлі зростаючої підтримки Конгресу в необхідності відрізати Росію від України після її вторгнення в Україну. США заборонили імпорт російської нафти і працювали з союзниками по “Великій сімці” над встановленням верхньої межі цін на морський експорт нафти і нафтопродуктів.

Читати далі: Палата представників США ухвалила заборону на імпорт російського урану і передала законопроект до Сенату

“Наш двопартійний законопроект допоможе зменшити фінансування російської військової машини, відродити американське виробництво урану та стимулювати інвестиції в американський ланцюжок постачання ядерного палива”, – заявив сенатор Джон Баррассо, республіканець від штату Вайомінг, який відстоював цей законопроект у Сенаті. “Це величезна перемога”.

Законодавство, термін дії якого закінчується наприкінці 2040 року, дозволяє Міністерству енергетики видавати винятки, що дозволяють весь обсяг імпорту російського урану, дозволений в рамках експортних обмежень, встановлених антидемпінговою угодою між Міністерством торгівлі США та Росією до 2027 року.

За словами Джонатана Хінзе, президента дослідницької компанії UxC, що займається дослідженням ринку ядерного палива, Джонатана Хінзе, без цих відступів можливий стрибок приблизно на 20% з поточної спотової ціни збагачення в 165 доларів за одиницю розділеної роботи до рекордно високої позначки в 200 доларів за одиницю розділеної роботи.

Збагачений уран вимірюється в робочих одиницях поділу (SWU), які враховують об’єм і щільність збагачення радіоактивного металу.

Цілком можливо, що Росія відповість односторонньою забороною експорту, якщо США заборонять імпорт, що може негайно припинити поставки збагаченого урану з країни і зробити суперечливими квоти на відмову від ядерного озброєння.

Заборона на імпорт займе певний час, щоб вплинути на операторів американських атомних електростанцій. Реактори зазвичай перезавантажуються кожні 18-24 місяці, а про закупівлю палива домовляються заздалегідь. Це означає, що більшість, але не всі енергокомпанії вже замовили достатньо урану, щоб підтримувати роботу своїх реакторів принаймні протягом наступних кількох років.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube