Українці вносять у бюджет Чехії уже вдвічі більше, ніж отримують із нього


12:5724.04.2024

За даними Міністерства праці, лише за перші три місяці цього року чеська держава заробила на українських біженцях три мільярди крон — і попри те, що багато їх працює за малу платню й нижче від своєї кваліфікації.

Про це пише «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

У Чехії вже знайшло роботу 72 відсотки біженців із України продуктивного віку, повідомляє Чеське телебачення. Як каже аналітикиня Міністерства праці і соціальних питань Маґдалена Клімешова, до ринку праці долучилася велика більшість біженців: «У цьому ми попереду порівняно з закордоном. Адже в нас працюють майже три чверті тих, хто може, — на цей час це 113 тисяч біженців».

І кількість українців, які отримують гуманітарну допомогу від держави, постійно зменшується. Нині таку допомогу просять переважно матері з малими дітьми, які не можуть працювати. Виплата становить максимально 4860 крон на особу на місяць. Як каже керівниця програми біженців гуманітарної організації «Людина в скруті» Зузана Рамайзлова, «від початку російського вторгнення в нас уже втричі менше отримувачів гуманітарної допомоги».

Завдяки цьому біженці з України вносять до державного бюджету більше, ніж держава дає їм: «І не тільки тому, що українці працюють, платять податки і внески соціального й медичного страхування, — це пов’язано і з тим, що вони тут споживають, платять за житло… — мають класичне споживання».

Наразі чеська держава на підтримку 340 тисяч біженців із України виплатила 3,5 мільярда крон. Українці ж внесли до державної скарбниці суму в 6,4 мільярда крон — майже вдвічі більше.

Бажана робоча сила

На це звертає увагу і віцепрезидент Союзу промисловості і транспорту, найбільшого в Чехії об’єднання працедавців, Радек Шпіцар: «Уже в цей момент можна сказати, що Чехія, чеська економіка на присутності українських біженців заробляє більше, ніж на них витрачає. І крім того, що ми допомагаємо людям у біді, так це для нашої країни ще й економічно вигідно».

Але й попри це більшість чехів вважає, що Чехія прийняла більше біженців, ніж мала б. У соціальних мережах поширюють дезінформації, ніби українці отримують від чеської держави більше, ніж чехи. Клімешова заперечує: «Чеські громадяни можуть отримувати набагато більше різновидів допомоги, ніж українські домогосподарства».

Чеські компанії вже давно скаржаться, що їм бракує працівників. «Чехії не вистачає на ринку праці принаймні 300 тисяч осіб, і це означає, що бажана будь-яка робоча сила, включно з українськими працівниками. Наші фірми використовують їх дуже інтенсивно і дуже ними задоволені», — каже Шпіцар.

Економіст дослідницького центру CERGE-EI і член групи радників Мінпраці Філіп Пертолд заперечує і твердження, ніби українські біженці забирають роботу в чехів: «Українські біженці значною мірою заповнюють низькокваліфіковані вакансії. І зі статистик щодо безробіття ніяк не схоже, щоб вони забирали в нас роботу».

За 150 крон за годину і нижче від кваліфікації

Приблизно дві третини біженок працюють нижче від свого рівня кваліфікації і максимально за 150 крон за годину. Пертолд звертає увагу, що це невигідно і для чеського ринку: «Ми не отримуємо від них стільки, скільки могли б, бо якби вони працювали на своєму рівні кваліфікації, то, з одного боку, отримали б більше грошей, а з іншого, й чеська економіка отримала б від цього більшу користь».

Однією з перешкод є те, що біженці в Чехії не можуть легко й просто підтвердити свою кваліфікацію. Але генеральна директорка агентства добору персоналу Manpower Group Ярослава Резлерова каже, що зміни вже настають: «Це вимагає досить складних кроків. Але ми вже бачимо перші ластівки на ринку — бачимо дантистів, лікарів».

Як повідомляло Інше ТВ, Польща досі не може визначитися з українськими біженцями. Чому?



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube