Борг України був визнаний стійким і не підлягає реструктуризації – речниця МВФ


16:4605.04.2024

Під час прес-брифінгу, представниця Міжнародного валютного фонду Джулі Козак прокоментувала припущення експертів, стосовно ймовірності списання Україні боргу у 15 мільярдів доларів. Борг України був визнаний стійким, периметр реструктуризації не включає борги перед МВФ, – планів щодо списання немає. Про це повідомляє УНН із посиланням на прес-службу МВФ.

На питання, чи може МВФ списати Україні борг приблизно на 15 мільярдів доларів, зважаючи на аналіз боргової стійкості України, директор Департаменту з питань комунікацій МВФ Джулія Козак відповіла наступне:

Борг України був визнаний стійким на перспективній основі за трьох умов: Перша – продовження фіскальної консолідації, як це передбачено програмою. Друга – продовження значного пільгового фінансування, знову ж таки, відповідно до програми, та реструктуризація боргу. Важливо, що периметр реструктуризації боргу охоплює офіційний двосторонній борг та зовнішній комерційний борг. Він не включає багатосторонні борги, в тому числі, звісно, і борги перед МВФ. Отже, таких планів щодо – стосовно вашого конкретного питання – немає. – сказала вона.

Представниця МВФ прокоментувала також ситуацію щодо впливу вторгнення рф в Україну на світову економіку, зокрема такі фактори, як зростання цін, інфляційний тиск, підвищення процентних ставок.

Звичайно, найбільше постраждала економіка України, а також, звичайно, народ України, – підкреслила Джулі Козак.

Що стосується впливу на світову економіку факту агресії росії проти України, за словами Козак, МВФ зафіксувало дуже різке зростання цін на продукти харчування та енергоносії, що вплинуло на світову економіку.

Представниця МВФ зазначила, що стрибок цін на продукти харчування та енергоносії призвів до кризи вартості життя в усьому світі, і саме країни з низьким рівнем доходу найбільше постраждали, зокрема, від стрибка цін на продукти харчування. Але центральні банки відреагували на це, зазначила речниця МВФ, вказавши на “послаблення інфляційного тиску у світі”.

Отже, ми все ще бачимо певний вплив на світову економіку. Для країн з низьким рівнем доходу підвищення відсоткових ставок призвело до збільшення витрат на обслуговування боргу для деяких країн, а для багатьох країн – до збільшення витрат на обслуговування боргу. – пояснила Козак.

Щодо повної оцінки вищезазначеного, – це буде на майбутньому Світовому економічному огляді, пообіцяла вона.

Читайте: Україна отримала $880 млн. від МВФ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube