Зміни у пенсійній реформі механізмах підтримки соціально незахищених: що передбачає меморандум з МВФ


18:4723.03.2024

Влада України за підтримки Світового банку готує зміни у пенсійній системі та механізмах підтримки вразливих верств населення.

Про це йдеться у тексті Меморандуму із МВФ, пишуть «Українські Новини».

“Ми плануємо розробити всеосяжну концептуальну основу для вдосконалення пенсійної системи та розглядаємо можливість запровадження другого рівня пенсійної схеми, коли будуть створені умови”, – йдеться у документі.

При цьому будь-які запропоновані поправки до законодавства, які дозволять збільшити пенсійні витрати, мають супроводжуватися середньостроковим аналізом бюджетної та боргової стійкості, а також чітким визначенням необхідних ресурсів у поправках до бюджету Пенсійного фонду України, наголошується у документі.

Влада України має намір утриматися від:

– запровадження нових спеціальних пенсій чи пільг;

– збільшення допомоги;

– змін, що призведуть до зниження встановленого законом пенсійного віку.

Влада України працює над подальшим посиленням адресності та перевірки коштів допомоги вразливим групам населення. За підтримки Світового банку працюють над законопроектом, який закріплює різні види соціальних виплат.

“Зокрема, ми вивчаємо варіанти об’єднання різних програм соціальної допомоги в єдиний пакет з урахуванням індивідуальних потреб, незалежно від статусу одержувача (наприклад, переселенець чи не переселенець). У цьому контексті ми також збільшили поріг доходу для участі у програмі гарантованого мінімального доходу на 10 %”, – йдеться у меморандумі.

Оновлений Меморандум із МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Він містить добровільні зобов’язання влади країни здійснити певні кроки.

Як повідомляло Інше ТВ, нещодавно МВФ схвалив виділення траншу Україні $880 млн.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube