США пропонує союзникам варіант використання російських активів для України, – Bloomberg


08:5022.03.2024

США запропонували своїм союзникам по “Великій сімці” створити спеціальну компанію для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених російських суверенних активів, і використати отримані кошти на підтримку України, повідомляють люди, знайомі з планом.

Про це пише Bloomberg

Пропозиція передбачає об’єднання 280 мільярдів доларів активів російського центрального банку, які були знерухомлені країнами G-7 і Європейським Союзом, в SPV, прибутки від якого забезпечать так звані “облігації свободи”, сказали ці люди, які говорили на умовах анонімності.

Понад дві третини заморожених активів Росії заблоковані в ЄС, де вони приносять близько 3,6 мільярда доларів чистого прибутку на рік. Надходження від потенційного розміщення облігацій майже дорівнювали б 60 мільярдам доларів американської допомоги, які все ще застрягли в Конгресі.

Західні союзники намагаються отримати фінансування для Києва в критичний момент війни, коли українські війська стикаються з нестачею артилерії, а Росія просунулася вперед на сході країни. Лідери ЄС на зустрічі в Брюсселі в четвер обговорять, як використати прибутки від заморожених російських активів для допомоги Україні.

Міжнародні облігації України були серед лідерів зростання на ринках, що розвиваються в четвер, а її доларові облігації з погашенням в 2026 році торгувалися на найвищому рівні з червня 2022 року.

Представники Ради національної безпеки Білого дому відмовилися від коментарів.

За словами одного з співрозмовників, обговорення перебувають на ранній стадії і тривають. Деякі країни G-7, включаючи Німеччину і Францію, висловили застереження щодо нової ідеї, сказав інший співрозмовник.

За словами одного співрозмовника, ці зусилля можуть принести набагато більше, ніж 50 мільярдів доларів. Деякі країни ЄС, зокрема Естонія, закликали союзників бути сміливішими і заарештувати ці активи.

Раніше G-7 заявляла, що активи залишатимуться замороженими доти, доки Росія не погодиться виплатити Україні компенсацію за завдані збитки.

Протягом останніх місяців союзники по G-7 обговорювали кілька варіантів того, як отримати доступ до заморожених активів – від використання грошей як застави для залучення боргу до видачі гарантій під заморожені кошти. Але вони залишаються в розбіжностях через небажання Європи робити щось, що може бути сприйнято як ефективне захоплення активів, яке, на їхню думку, може зіткнутися з юридичними проблемами, ризиком для стабільності євро і відплатою з боку Москви.

Наразі лідери ЄС наближаються до угоди про використання доходів від заблокованих активів для фінансування військових потреб України. Згідно з планами, представленими цього тижня, основна частина несподіваних прибутків, які здебільшого проводяться через бельгійський кліринговий центр Euroclear, буде перерахована до Європейського фонду миру – механізму, що використовується переважно для відшкодування урядам військових закупівель, призначених для України, а менша частина – до регулярного бюджету ЄС для України.

Аргумент США полягає в тому, що необхідно розробити варіант, який би максимізував дохід від заморожених активів і передбачив би вартість несподіваних прибутків, щоб, на думку людей, швидше надати Україні більшу підтримку.

Союзники і раніше мали розбіжності щодо того, як найкраще накласти санкції на Росію, зокрема в грудні 2022 року, коли адміністрація Байдена переконала країни ЄС підтримати обмеження ціни на російську нафту після того, як блок вже ухвалив більш жорсткі обмеження на обслуговування цього товару.

Президент Джо Байден заявив союзникам, що хоче досягти прогресу щодо плану використання активів до саміту G-7 в Італії в червні, повідомляє агентство Bloomberg.

Нагадаємо також, що Україна в рази збільшила виробництво зброї і боєприпасів, хоч змушена ховатися, – The Washington Post



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube