Підніжка від партнерів. Франція приєднується до Польщі щодо обмеження українського імпорту


10:0619.03.2024

Франція приєдналася до Польщі, закликаючи до подальших обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції, погрожуючи зірвати переговори про продовження доступу Києва до зони вільної торгівлі з ЄС ще на один рік, повідомили POLITICO три європейські дипломати.

Президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрілися в п’ятницю під час саміту Веймарського трикутника в Берліні, де вони закликали підтримати Україну в її протистоянні дворічній агресивній війні Росії.

За словами дипломатів, обидва лідери також уклали угоду, яка узгоджує позиції Парижа і Варшави, напередодні вирішальних переговорів у вівторок ввечері, які будуть спрямовані на подолання розбіжностей, що виникли в останню хвилину між країнами ЄС і Європейським парламентом щодо торгівлі з Україною.

За оцінками Єврокомісії, на які посилаються двоє дипломатів, що побажали залишитися анонімними, щоб обговорити переговори за зачиненими дверима, ці зміни коштуватимуть Україні 1,2 мільярда євро торговельних надходжень.

“Це величезне скорочення для країни, яка потребує всілякої допомоги, – сказав один з дипломатів.

“Держави-члени, які найбільше демонструють свою підтримку Україні, водночас завдають їй найбільшої шкоди”.

Якщо конфлікт не буде вирішено швидко, він ризикує затьмарити саміт лідерів ЄС у Брюсселі цього четверга – і показати, що декларації лідерів про солідарність з Україною є порожнім звуком, оскільки вони піддаються тиску з боку фермерів, які стверджують, що не можуть конкурувати з дешевим імпортом, тому що вони зв’язані бюрократією ЄС.

Нещодавно європейські законодавці проголосували за те, щоб накласти кілька обмежень на пропозицію Європейської комісії продовжити безмитний імпорт для України на рік. Ці поправки повернули три гілки влади ЄС – Раду, Парламент і Комісію – за стіл переговорів для пошуку компромісу. Посли ЄС мали зустрітися в понеділок увечері, щоб остаточно узгодити позицію Ради перед раундом міжінституційних переговорів у вівторок ввечері.

Голосування поставило несподівану перешкоду на шляху до очікуваного безперешкодного ухвалення заходів після того, як у лютому країни ЄС підтримали початкову пропозицію Комісії. Вона включала обмеження на український цукор, м’ясо птиці та яйця. Тоді лише Польща, Угорщина та Словаччина проголосували проти продовження, тоді як Болгарія утрималася.

Після пленарного голосування в Європарламенті більшість країн ЄС виявилися готовими дотримуватися своєї позиції на міжінституційних переговорах і змусити парламент погодитися з їхнім рішенням ухвалити продовження без поправок.

Маневр Макрона

Усе це зруйнував раптовий розворот Макрона минулого тижня.

За словами трьох дипломатів ЄС, близьких до переговорів, після зустрічі в Берліні Франція приєдналася до табору меншості на чолі з Польщею, яка наполягає на подальших обмеженнях українського імпорту до блоку.

Запропоновані обмеження додадуть різні крупи та мед до списку продуктів, на які поширюються імпортні обмеження, а також подовжать на рік базовий період для розрахунку цих обмежень, щоб вони охоплювали період 2021-2023 років.

“Ми працюємо з Польщею, щоб знайти рішення, яке дозволить нам продовжити тимчасові заходи, беручи до уваги їхню стурбованість”, – заявив речник постійного представництва Франції при ЄС.

Туск відчайдушно намагається придушити масові протести фермерів своєї країни, які загрожують похитнути його крихку правлячу коаліцію. Вимоги протестувальників зосереджені на обмеженні українського імпорту. Макрон зіткнувся з подібними сільськими заворушеннями, що змусило його звернутися до Брюсселя з проханням послабити тиск на вітчизняних виробників.

Заходи, які Варшава, а тепер і Париж, просувають на рівні ЄС, віддзеркалюють поправки, ухвалені Європейським парламентом і подані близьким союзником Туска, правоцентристським польським депутатом Європарламенту Анджеєм Галіцьким з Європейської народної партії.

Обмеження розширять перелік товарів, на які поширюються імпортні обмеження, до зернових та меду, а також включать 2021 рік до базового періоду для розрахунку цих обмежень.

Якщо перший захід матиме обмежений економічний вплив на Україну, то продовження розрахункового періоду до 2021 року, останнього року перед повномасштабним вторгненням Росії, буде набагато більш руйнівним. Це пов’язано з тим, що того року український експорт продовольства до ЄС був значно нижчим.

Нагадаємо: Польські фермери блокують перетин кордону з Німеччиною



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube