Вночі дрон вдарив по установці з атмосферно-вакуумної перегонки нафти на НПЗ “Лукойл” у РФ. Наслідки суттєві, – Reuters


16:2712.03.2024

У вівторок Україна завдала ударів по цілях в Росії десятками безпілотників і ракет в ході масштабної атаки, яка завдала серйозної шкоди великому нафтопереробному заводу.

Про це пише Reuters.

І Росія, і Україна використовують безпілотники для нанесення ударів по об’єктах критичної інфраструктури, військових об’єктах і скупченнях військ у своїй більш ніж дворічній війні. Причому в останні місяці Київ завдав ударів по російських нафтопереробних заводах і енергетичних об’єктах.

Під час однієї з найбільших на сьогоднішній день атак українських безпілотників Росія заявила, що збила 25 українських безпілотників над російськими регіонами, включаючи Москву, Ленінград, Бєлгород, Курськ, Брянськ, Тулу і Орлов. Але повідомлялося про набагато більшу кількість атак безпілотників.

Російські офіційні особи повідомили про напади на низку енергетичних об’єктів, у тому числі про пожежу на нафтопереробному заводі “Лукойл” (LKOH.MM), та знищення безпілотника на околиці міста Кіриші, де розташований другий за величиною нафтопереробний завод Росії.
Губернатор Нижегородської області Гліб Нікітін опублікував фотографію пожежної машини біля нафтопереробного заводу і повідомив, що екстрені служби працюють над гасінням пожежі.
“Об’єкт паливно-енергетичного комплексу був атакований безпілотними літальними апаратами”, – написав Нікітін у Telegram.
Джерела в галузі повідомили Reuters на умовах анонімності, що в результаті атаки було пошкоджено головну установку перегонки нафти (АВТ-6), а це означає, що щонайменше половина виробництва на заводі зупинена. Лукойл відмовився від коментарів.
За даними галузевих джерел, завод переробляє близько 15,8 млн тонн російської нафти на рік, або 5,8% від загального обсягу переробленої нафти.

Він також виробляє близько 4,9 мільйона тонн бензину, що становить 11% від загального обсягу виробництва в Росії, 6,4% дизельного палива, 5,6% мазуту і 7,4% авіаційного палива в країні, згідно з галузевими джерелами.

УДАР ПО РОСІЙСЬКІЙ ЕНЕРГЕТИЦІ

Удар по російських нафтових об’єктах є проблемою для президента Владіміра Путіна, оскільки він протистоїть Заходу через Україну, а внутрішні ціни на бензин є чутливими напередодні президентських виборів 15-17 березня.
Росія вже запровадила шестимісячну заборону на експорт бензину 1 березня.

Разом із Саудівською Аравією, США та Іраном Росія має величезні запаси енергоресурсів, але відтоді, як у 1960-х роках нафту було відкрито в пустелях Західного Сибіру, вона часто покладалася на західні технології для видобутку та переробки своєї нафти.
Кремль заявив, що російські військові роблять все необхідне і що те, що він називає військовою операцією в Україні, буде продовжуватися.
Нагадаємо, сьогодні вночі дрони атакували 5 областей росії: вибухи та влучання в нафтобазу (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube