Чехословацька група пропонує Україні спільне підприємство з виробництва боєприпасів (ФОТО)


10:5207.03.2024

Один з найбільших європейських виробників зброї пропонує допомогти Україні наростити власне виробництво важких боєприпасів, оскільки країна намагається відбити російське вторгнення на тлі скорочення західної допомоги.

Про це пише Bloomberg.

Чехословацька компанія Czechoslovak Group AS хотіла б інвестувати “сотні мільйонів євро” в Україну, заявив журналістам у середу в Празі її власник-мільярдер і головний виконавчий директор Міхал Стрнад.

За його словами, CSG веде переговори з державним концерном “Укроборонпром” про потенційне спільне підприємство і шукає відповідні майданчики для виробництва артилерійських і танкових снарядів, а також важкої техніки.

Чехословацька група пропонує Україні спільне підприємство з виробництва боєприпасів (ФОТО) 1
Чехословацька група пропонує Україні спільне підприємство з виробництва боєприпасів (ФОТО) 5
Чехословацька група пропонує Україні спільне підприємство з виробництва боєприпасів (ФОТО) 3
Чехословацька група пропонує Україні спільне підприємство з виробництва боєприпасів (ФОТО) 6

В умовах, коли в Україні закінчуються запаси, а американська допомога застрягла в Конгресі, європейські країни намагаються заповнити прогалину за рахунок власних запасів, а також за рахунок готових закупівель за межами континенту. За даними Strnad, лише компанія CSG збільшила виробництво великокаліберних боєприпасів на своїх заводах у Словаччині, Іспанії та Сербії більш ніж у 10 разів після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

“Нелегко керувати таким стрімким зростанням, – сказав 31-річний бізнесмен, чиї статки, за даними Forbes, становлять 2 мільярди доларів. “Якби у нас була угода, ми б передали наші технології Україні. Таким чином, ми могли б використовувати їхні можливості і їхніх людей для нарощування виробництва артилерійських і танкових боєприпасів”.

Окрім боєприпасів, CSG виробляє військові та цивільні вантажівки Tatra, бронемашини та колісні самохідні гаубиці, а також модернізує танки Т72 радянських часів для української армії. Щоб задовольнити зростаючий світовий попит, компанія будує нові виробничі цехи в Чеській Республіці, а наступного місяця планує завершити операцію з придбання американської компанії Vista Outdoor Inc, яка займається виробництвом стрілецької зброї, за 1,9 мільярда доларів.

CSG досі покладалася в основному на кредити місцевих банків, але після угоди з Vista вона прагне рефінансувати весь свій борг за допомогою синдикованих кредитів, а також міжнародних облігацій в євро і доларах, повідомляє Strnad.

“Після закриття угоди з Vista ми хотіли б рефінансувати всю групу, – сказав він. “Це те, над чим ми працюємо”.

Нагадаємо, що Єврокомісія пропонує перевести ОПК Європи в “режим військової економіки”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube