Україна «компенсувала» закриття «зернового коридору» новим маршрутом у Чорному морі – НБУ


23:0802.02.2024

Припинення роботи “зернового коридору” у липні 2023 року буде повністю компенсовано поставками продовольства новим морським маршрутом, який був відкритий у серпні.

Не виключене й подальше нарощування логістичних потужностей цього маршруту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на “Інфляційний звіт” Національного банку України (січень 2024 року).

“Середньомісячні обсяги поставок товарів через новий морський коридор становитимуть близько 7 млн т. Пропускної здатності буде достатньо не лише для вивезення врожаїв 2023–2024 років, а й для нарощування експорту продукції ГМК”, – йдеться в огляді.

Як зазначили в НБУ, збереження позитивних тенденцій забезпечить більші обсяги експорту, а подальше підвищення ефективності заходів валютного нагляду – своєчасне надходження валютної виручки. Це сприятиме швидшому економічному відновленню, посилюватиме спроможність НБУ підтримувати курсову стійкість та пришвидшить процес пом’якшення валютних обмежень.

Однак обстріли Росією портової інфраструктури можуть негативно позначитися на судноплавстві. Це ускладнить вивезення експортної продукції та призведе до зниження валютних надходжень і, відповідно, погіршення фінансового стану експортерів, зазначають в НБУ.

Як повідомляло Інше ТВ, в АМПУ заявляють, що морські порти України наразі ще не завантажені на всю свою потужність і здатні наростити потенціал зернових перевезень.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube