Не ловіть гав. Шампанське може зникнути через климатичну кризу – дуже швидко


22:0331.12.2023

З наближенням Нового року ви, можливо, думаєте про те, щоб купити пляшку шампанського і відсвяткувати його святковим “поп”. Але кліматична криза може зіпсувати вечірку, свідчать нові дані.

За даними стартапу ClimateAi з Кремнієвої долини, який поділився своїми дослідженнями з CNN, три сорти винограду, з яких виготовляється майже все шампанське – шардоне, піно нуар і піно м’єньє – є одними з сотень видів, що перебувають на межі вимирання. Це пов’язано з тим, що кліматична криза, спричинена людиною, призводить до потепління та зміни погодних умов у деяких найвідоміших виноробних регіонах світу, включаючи Шампань на півночі Франції.

За даними ClimateAi, до 2050 року ці популярні сорти винограду можуть припинити своє існування. Використовуючи сотні глобальних кліматичних моделей, супутникові та польові дані, дослідники ClimateAi можуть прогнозувати майбутнє винограду, який використовується для виготовлення шампанського та ігристих вин у всьому світі.

Дослідження, опубліковане в 2020 році, попереджає, що кількість регіонів, де зараз вирощують виноград, скоротиться більш ніж наполовину, якщо глобальна температура підніметься на 2 градуси за Цельсієм вище доіндустріального рівня. За даними Програми ООН з навколишнього середовища, світ перетне цей поріг ще в цьому столітті, якщо найближчим часом не буде зроблено більш глибоких і стійких скорочень вуглецевого забруднення. При потеплінні на 4 градуси до 85% цих земель стануть непридатними для вирощування пристойного врожаю.

“Якщо говорити конкретно про шампанське, то це дуже унікальний напій, – каже Вілл Клеттер, віце-президент з операцій та стратегії ClimateAi. “Воно потребує теплих сонячних днів для насиченого смаку і прохолодних ночей для накопичення кислотності, яка надає йому такого хрусткого, освіжаючого смаку, який ми так любимо”.

Він додав: “Але з потеплінням клімату ці теплі сонячні дні можуть стати занадто теплими, а прохолодні ночі зникнути”.

Світове виробництво вина у 2023 році було найнижчим за останні 60 років. Значною мірою цей спад був спричинений екстремальними погодними явищами, багато з яких погіршилися через зміну клімату, згідно з щорічним звітом про виробництво вина Міжнародної організації виноградної лози та вина (OIV), опублікованим у листопаді. Італія втратила позицію провідного світового виробника вина через низку несприятливих погодних явищ, включаючи нестабільні опади, що спричинили появу несправжньої борошнистої роси, а також повені, град і посуху, йдеться у звіті.

“Це дуже актуальна проблема, – сказав Клеттер в інтерв’ю CNN. “Це означає, що вино дорожчає, або, можливо, вироблене вино не такої якості, і, можливо, ви навіть не можете отримати доступ до деяких вин, якими ви звикли насолоджуватися. І це проблема, з якою ми стикаємося сьогодні”.

За словами Клеттера, враховуючи темпи потепління на планеті, виноробам необхідно почати вчитися адаптуватися – і, можливо, стежити за життєздатними, більш прохолодними місцями на півночі – для того, щоб зберегти галузь живою і зростаючою.

У французькому регіоні Шампань винороби у 2021 році зібрали найменший урожай з 1957 року через екстремальні погодні умови – від сильної спеки до ранніх заморозків, а також рясні опади, повідомляє Reuters. Це коштувало Франції приблизно 2 мільярди доларів продажів, йдеться у звіті.

Але Франція мала пристойний виробничий рік у 2023 році, добре виробляючи вино на півночі, в тому числі в Шампані, йдеться у звіті OIV, навіть незважаючи на те, що деякі виноградники на півдні постраждали від несправжньої борошнистої роси, хвиль спеки та посухи.

Як виноробні адаптуються

Дейв і Лоїс Чо переїхали з Каліфорнії до Орегонської долини Вілламетт, щоб заснувати виноробню у 2020 році, особливо складному році, коли захід США зіткнувся з історичною багаторічною посухою, яка спричинила безпрецедентну нестачу води і нищівні лісові пожежі.

“Зміна клімату, безумовно, була одним із факторів”, – сказала Лоїс в інтерв’ю CNN, пояснюючи причину свого від’їзду. Подружжя, яке заснувало компанію CHO Wines, спочатку розглядало різні виноробні регіони Каліфорнії, але почуло від виноградарів про труднощі, пов’язані з нестабільною кількістю опадів, необхідних для поливу винограду.

Вони вирішили знайти ділянку на височині. Це тому, що виноградник, розташований вище, буде прохолоднішим і отримуватиме більше дощу. Це також означає, що виноград не дозріватиме надто рано, як це відбувається у спеку, що дозволить розвинути більше смаку та кислотності.

“Перебуваючи на висоті 1000 футів, що є досить великою висотою для багатьох долин, це було дуже важливим фактором, – сказав Дейв в інтерв’ю CNN. “Зараз у нас в середньому на 5-10 градусів прохолодніше, ніж на дні долини, тому ми подумали, що це дасть нам трохи часу (для повної адаптації до кризи)”.

Виноробна промисловість використовує показник, який називається зростаючі градусо-дні, щоб виміряти, скільки тепла накопичується протягом вегетаційного періоду, і допомагає визначити швидкість, з якою виноград переробляється. Чос каже, що кількість цих “днів” зростає, що прискорює дозрівання винограду і відсуває сезони збору врожаю на більш ранній термін.

Оскільки на Заході стає спекотніше і сухіше, багато американських виноробів, таких як Чос, розглядають долину Вілламетт в Орегоні – приблизно в дев’яти годинах їзди на північ від знаменитої виноробної долини Напа в Каліфорнії – як наступний великий виноробний регіон країни.

“Це як потяг, що рухається. Якщо ви намагаєтеся застрибнути в поїзд, що рухається, це дуже складно, – каже Лоїс Чо. “Але в Орегоні ми ніби прокладаємо рейки, тому що тут багато неосвоєних земель і невикористаних ресурсів”.

Одне з питань для виноробної галузі зараз полягає в тому, чи готові традиційні винороби відійти від своїх регіонів і прийняти нові процеси виноробства. Клеттер з ClimateAi каже, що великі виробники вина повинні розглянути, чи існують нові регіони та можливості для розвитку нових виноградників та нових смаків.

“Це і є адаптація вина”, – сказав Клеттер, який колись жив у Франції і є великим шанувальником ігристих вин. “Я думаю, що це насправді чудова можливість для бізнесу і потенційних споживачів отримати доступ до смачних вин, які вони, можливо, ніколи раніше не куштували”.

Але це виклик для таких регіонів, як Бордо та Шампань у Франції, які прив’язані до своїх територій. За законом, щоб вважатися справжнім “шампанським”, вино має походити з регіону Шампань. Саме тому в інших країнах, зокрема в США, подібні напої називають “ігристим вином”.

Але переїзд до Орегону надихнув Чосів на експерименти. У 2022 році вони почали ферментувати виноград з яблуками, щоб створити новий смак свого ігристого вина. За словами Лоїс Чо, воно стало досить популярним продуктом серед їхніх вин 2022 року.

“Ви не можете жити в страху, – сказав Дейв Чо. “У нас є можливість бути креативними”.

Нагадаємо: В Україні визначили найкращі вина та міцні напої. Є там і миколаївські (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube