Оцінку стійкості пройшло 20 українських банків – Нацбанк


19:1122.12.2023

Цьогорічна оцінка стійкості засвідчила достатній запас капіталу та великий запас міцності системи в цілому. Її пройшли 20 банків, що сукупно мають понад 90% чистих активів сектору. Про це повідомила перший заступник голови Національного банку (НБУ) Катерина Рожкова під час презентація звіту про фінансову стабільність, передає кореспондент УНН.

Оцінка стійкості, яку ми майже завершили також підтвердила, що рівень капіталізації більш ніж достатній і банки достатньо стійкі до тих викликів та можливих ризиків в яких ми наразі живимо, і бачимо, що вони ще збережуться в майбутньому – сказала Катерина Рожкова.
За її словами, стрес-тестування здійснювали лише за базовим макроекономічним сценарієм.

Разом з тим навіть цей базовий сценарій припускав реалізацію певних ризиків, передусім – це скорочення процентної маржі та кредитні втрати. Оцінку стійкості пройшло 20 банків і лише п’ять з них згідно з нашими розрахунками та оцінками матимуть певну необхідність щодо підвищення рівня капіталу. Через це для цих банків були встановлені підвищені вимоги. Два з цих п’яти банків на сьогодні по суті ці вимоги вже виконали, решті банків потрібно буде скласти плани капіталізації, з якими вони працюватимуть протягом наступних років – розповіла Рожкова.
Також вона повідомила, що наступне стрес-тестування банківського сектору НБУ планує провести у 2025 році.

У звіті зазначається, що цьогорічна оцінка стійкості завершується у грудні, її результати будуть актуальними у 2024 році. Банки, для яких встановлено підвищені нормативи достатності капіталу, готуватимуть програми капіталізації або реструктуризації вже на початку 2024 року і виконуватимуть їх поетапно протягом двох років.

Читайте: Нацбанк присвятив волонтерам пам’ятну монету



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube