Hyperloop закривається. Пам’ятаєте, у нас теж хотіли будувати


13:3522.12.2023

Hyperloop One, футуристична транспортна компанія, яка будує лінії, що укладаються в труби, щоб перевозити пасажирів і вантажі з міста в місто зі швидкістю, подібною до швидкості польоту літака, закривається, повідомляють люди, знайомі з ситуацією.

 Про це повідомляє Bloomberg.

За даними PitchBook, колись гучний стартап Hyperloop One залучив понад 450 мільйонів доларів з моменту свого заснування в 2014 році. Він побудував невеликий тестовий трек поблизу Лас-Вегаса, щоб розвивати свою транспортну технологію, і на деякий час взяв назву Virgin Hyperloop One після того, як в нього інвестувала компанія Virgin Річарда Бренсона. Virgin зняла свій бренд після того, як минулого року стартап вирішив зосередитися на перевезеннях вантажів, а не людей.

Зараз компанія звільнила більшість своїх співробітників і намагається продати активи, що залишилися, в тому числі тестовий трек і техніку, за словами одного з співрозмовників, який побажав залишитися анонімним, обговорюючи приватну інформацію. На початку 2022 року в компанії працювало понад 200 осіб. Бізнес також закрив свій офіс у Лос-Анджелесі. Решті працівників, яким доручили нагляд за продажем активів, повідомили, що їхня робота завершиться 31 грудня.

DP World, конгломерат, що базується в Дубаї, підтримує Hyperloop One з 2016 року і володіє контрольним пакетом акцій. Інтелектуальна власність стартапу, що залишилася, буде передана DP World, повідомила людина, знайома з ситуацією.

Через прес-секретаря DP World відмовилася від коментарів. Раджа Нараянан, виконуючий обов’язки головного виконавчого директора Hyperloop One, також не відповів на запити про коментарі.

Компанія Hyperloop One, офіційно відома як Hyperloop Technologies, злилася з підставною компанією в квітні цього року, згідно з документом, з яким ознайомилося агентство Bloomberg. На той момент вартість акцій більшості класів була списана до нуля центів, а акціонери підставної компанії стали єдиними власниками Hyperloop One. За словами одного з працівників, на загальних зборах співробітникам повідомили, що транзакцію організувала DP World.

Компанія привернула увагу громадськості з моменту свого заснування в 2014 році, через рік після того, як Ілон Маск випустив офіційний документ, в якому виклав своє бачення технології Hyperloop. Концепція була спокусливою обіцянкою нового виду транспортних технологій – і кінця заторів на дорогах.

Але індустрія, що зароджувалася, спіткнулася, і Hyperloop One так і не виграла контракт на будівництво робочого гіперлупа. Компанія також привернула до себе багато уваги з неправильних причин. Співзасновник Броган БамБроган одного разу прийшовши на роботу, виявив зашморг на своєму стільці. А інший співзасновник, венчурний капіталіст Шервін Пішевар, відійшов від справ після того, як агентство Bloomberg повідомило про звинувачення в сексуальних домаганнях, які він заперечував. Колишній директор Зіявудін Магомедов був заарештований у Москві за звинуваченням у шахрайстві та розкраданні, не пов’язаному з Hyperloop One. Тоді адвокат Магомедова заявив, що оскаржує арешт.

Хоча після багатьох років зусиль не було побудовано жодного великомасштабного гіперлупа, концепція продовжує зачаровувати підприємців. Кілька компаній, що займаються гіперлупом, перебувають на різних стадіях створення прототипів, зокрема Hardt Hyperloop, Hyperloop Transportation Technologies Inc. і Swisspod Technologies.

Маск також просуває цю сферу, створивши серію конкурсів для студентських гіперлупів і побудувавши нині вже зруйнований тестовий трек. Він також заснував компанію Boring Co, яка займається прокладанням тунелів і розвиває суміжні технології.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube