МВФ очікує від України стратегії доходів


11:1412.12.2023

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України національної стратегії доходів, повідомила у заяві за підсумками другого перегляду програми співпраці з Україною директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, пише УНН.

На тлі того, як війна продовжується, вона продовжує виснажувати державні фінанси України. Своєчасні зовнішні виплати, а також постійні зусилля на внутрішньому ринку є ключем до задоволення фінансових потреб України та збереження макроекономічної та фінансової стабільності. Окрім того, необхідні рішучі політичні дії для забезпечення бюджетної та боргової стійкості. Мобілізація доходів є найважливішим елементом, що допомагає задовольнити фінансові потреби та підтримати відновлення та соціальні витрати. Бюджетні пріоритети включають запуск Національної стратегії доходів, уникнення заходів, що підривають податкову базу, а також просування реформ для подальшого зміцнення основ підготовки середньострокового бюджету, довіри до бюджету, фінансових ризиків та прозорості, а також управління державними інвестиціями. Режим комерційного боргу відповідно до параметрів програми також допоможе відновити стійкість та створити простір для критично важливих витрат – сказала Георгієва.

“Стійкий імпульс реформування системи боротьби з корупцією та управління буде необхідним для пом’якшення корупційних ризиків і сприяння довірі громадськості та донорів. Рішучі структурні реформи в управлінні державними інвестиціями, державному управлінні та діловому середовищі також можуть почати закладати основу для досягнення сильного, збалансованого та зеленого зростання на етапі відновлення та підтримати шлях України до вступу до ЄС. Комплексна стратегія відновлення також допоможе пом’якшити бюджетні ризики та підвищити ефективність видатків. Відповідна політика та вибір реформ можуть допомогти підтримати повернення мігрантів, інвестиційні потоки та зростання продуктивності, необхідні для підтримання сталого високого зростання у наступні роки”, – зазначила директорка МВФ.

Як повідомляє Bloomberg, очільник місії МВФ в Україні Гевін Грей високо оцінив прогрес України в антикорупційних реформах і ухвалення законодавства про декларування щодо активів. У понеділок МВФ також заявив, що Україна в першій половині наступного року повинна провести “амбітну” реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу, щоб допомогти відновити стійкість боргу.

Читайте: МВФ ухвалив надання Україні траншу на суму близько 900 млн доларів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube