Польща в блокаді кордону звинуватила Україну


22:3927.11.2023

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа своєму українському колезі Олександру Кубракову щодо страйку польських перевізників на кордоні двох країн.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

“Однією з причин акції протесту польських транспортних підприємців є запровадження українською стороною так званої системи “електронної черги”. Це призвело до значного збільшення часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих в Європейському Союзі, які повертаються з України без вантажу, для перетину українсько-європейського кордону. Це, в свою чергу, призводить до неможливості виконання подальших замовлень та зниження конкурентоспроможності компаній. Крім того, на думку протестувальників, нова система дозволяє нерівноправне ставлення до українських та польських перевізників.

Міністр Анджей Адамчик закликав вжити термінових заходів для виконання вимог польських автоперевізників, за які несе відповідальність українська сторона. Так, йдеться про виключення вимоги реєстрації в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС, розвантажених щонайменше на двох прикордонних переходах: Зосін-Устилуг та Нижанковичі-Мальховіце. Міністр висловив сподівання, що Кабінет Міністрів України дослухається до цієї вимоги, оскільки це буде в інтересах українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших секторів економіки.

Проте протестуючі перевізники вимагають насамперед відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Європейським Союзом та Україною, що набуває чинності з 1 липня 2022 року. У зв’язку з цим міністр Анджей Адамчик звернувся до єврокомісара з питань транспорту Адіни Велеан з проханням створити спільний комітет для аналізу впливу цієї угоди на ринок автомобільних перевезень ЄС. Це передбачено статтею 7 Угоди між Європейським Союзом та Україною, і такий комітет може включати представників сторін Угоди. Держави-члени, в тому числі Польща, в такому комітеті мають лише роль спостерігача. У своєму зверненні до комісара Велеана міністр Адамчик вказав, серед іншого, на проблеми дотримання угоди українськими перевізниками та кількість порушень з боку українських перевізників, виявлених польською Інспекцією автомобільного транспорту.

Крім того, Міністр інфраструктури Республіки Польща звернувся до Комісара Велеана та Президента ЄК Урсули фон дер Ляєн з проханням підтримати його звернення до Уряду України щодо виключення системи електронної черги.

Вищезазначені дії є продовженням зусиль, які Міністерство інфраструктури докладає з початку протесту з метою усунення його причин, які лежать на стороні України та Європейського Союзу.

Триває підготовка до засідання Транспортної ради ЄС, яке відбудеться 4 грудня 2023 року в Брюсселі. Готується відповідна пропозиція, щоб однією з головних тем обговорення стало обговорення наслідків цієї угоди. На думку Міністерства інфраструктури Польщі, з боку влади ЄС виникла потреба оцінити ефекти, які виникли в результаті імплементації угоди між Україною та ЄС, а також зміни до її змісту, які необхідні для збереження стабільності транспортного ринку в окремих країнах співтовариства”, – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що сьогодні президент Польщі Анджей Дуда прийняв присягу у нового складу уряду країни на чолі з Матеушем Моравецьким, знову призначеним на посаду прем’єр-міністра. Але тепер Моравецький має 2 тижні, щоб отримати в Сеймі вотум довіри для нового уряду, що за попередніми підрахунками не є можливим – жодна з партій, які увійшли в опозиційну коалицію, не погодилась голосувати за цей уряд.

В той же час стало відомо, що За блокадою кордону Польщі з Україною стоїть польський політик Рафал Меклер. Він є прихильником партії “Конфедерація”, яка проти мігрантів і допомоги Україні. Партія “Конфедерація” входить до опозиційної коаліції. В той же час уряд Моравецького ще до виборів загравав з цими ультраправими, розраховуючи на їхні голоси. Нібито це причина антиукраїнської риторики Моравецького про припинення військової допомоги і т.і. Не виключно, що й зараз “тимчасовий уряд” Польщі грає на розкол опозиційної коаліції на чолі з Туском.

Нагадаємо також: В Україні дефіцит палива – через блокаду польського кордону

В той же час Зеленський вважає, що “Треба дати трохи часу нашим сусідам. Усе потеплішає”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube