Справа на 157 млрд грн. Викрили схеми з надрами на ГЗК Костянтина Жеваго (ВІДЕО)


10:5624.09.2023

Національна поліція заявила, що посадові особи одного з гірничо-збагачувальних комбінатів, кінцевим бенефіціаром якого є колишній народний депутат, налагодили схему з використання корисних копалин. Слідство оцінює суму завданих державі збитків більш ніж у 157 млрд грн.

Наведені слідством факти, фото та відео свідчать, що йдеться про Полтавський ГЗК групи Ferrexpo Костянтина Жеваго, пише Forbes Ukraine.

Ключові факти

Відходи, що утворюються в процесі дроблення та збагачення залізистих кварцитів, мали складати у спеціальні сховища. Проте, не маючи відповідної ліцензії, їх обробляли та реалізовували підприємствам, заявляє слідство.
У повідомленні зазначається, що комбінат мав ліцензію лише на видобуток залізистих кварцитів. Тож відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак фігуранти обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій реалізовували суб’єктам підприємницької діяльності.
«Згідно з висновком експертного дослідження, відходи, отримані внаслідок дроблення та збагачення залізистих кварцитів, також належать до корисних копалин загальнодержавного значення, а відтак, на їх використання необхідно отримати відповідну ліцензію. Про це службові особи комбінату знали, адже до 2015 року у них така ліцензія була», – йдеться у повідомленні.
Слідство встановило, що у період з 2015 по 2021 рік у такий спосіб було видобуто понад 20 млн куб. м корисної копалини, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.
Посадовим особам ГЗК повідомлено про підозру: незаконне видобування корисних копалин (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240) та зловживання повноваженнями (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1).

Полтавський ГЗК

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі і ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Через це ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

У 2020 році його частка виторгу в Ferrexpo становила 76%. У першому півріччі 2022 року дохід Ferrexpo знизився на 31%, до $936 млн, чистий прибуток – на 88%, до $82 млн. Війна також скоротила статки Костянтина Жеваго майже вдвічі. В лютому 2022 року Forbes оцінював їх у $2,1 млрд, а вже в червні – у $1,1 млрд.

Контекст

29 червня ДБР повідомило про підозру шістьом працівникам Полтавського ГЗК, серед них – голова, заступник голови правління, головний бухгалтер і начальник відділу ПрАТ, а також двоє колишніх керівників. За даними слідчих, посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.

Зокрема топменеджмент нібито продавав без дозволів щебеневу сировину, яку виготовляли з відходів видобутих у кар’єрі корисних копалин. Зазначається, що готівку від продажу виводили через конвертцентри та розподіляли між учасниками злочинної групи.

У СБУ повідомили, що викрили шістьох посадовців компанії, які створили організоване злочинне угруповання. За версією слідства, протягом 2019–2022 років фігуранти постачали на афілійовану комерційну структуру оптові партії щебеню за штучно заниженою вартістю. Зокрема, 1 т сировини збували «своїм компаніям» за 30–50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в 10 разів більшою.

У ДБР заявили, що для реалізації схеми її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Коментуючи цю справу, в пресслужбі Полтавського ГЗК пояснили, що підприємство володіє дозволом на видобуток корисних копалин, зокрема залізної руди.

На початку липня цього року Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи керівництву ПГЗК та фірми-посередника.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube