Як змінилися мінімальні та середні зарплати українців у 2023 році: очікування та реальність


10:4417.08.2023

Економічна складова в Україні перебуває у стані “американських гірок” і насамперед це позначається на зарплатах пересічних громадян. Так, з 1 січня 2023 року показник мінімальної зарплати зупинився на позначці 6700 гривень. Проте, приблизно з третього кварталу цього року, уряд планує підняти цю стелю.

Очікується, що з урахуванням закону №8431, показник мінімалки зросте до 8918 грн. При цьому два етапи підвищення вже залишилися за бортом. У законі вказувалися дати: 1 квітня та 1 липня. Проте, їх не встигли проголосувати, тож залишається третій варіант – до 1 жовтня. А, заповнити нестачу коштів можна, якщо спробувати грати у казино на гроші, використовуючи великий асортимент сертифікованих автоматів.

Теоретично, якщо українські парламентарі вчасно проведуть голосування щодо підняття мінімалки, це позитивно позначиться на 1.4 млн громадян. З іншого боку, НБУ заявляє про зниження інфляції та стабільне зростання середніх зарплат. Актуальні дані щодо цього питання містить інфляційний звіт відомства за липень 2023 року.

Особливості виплати “мінімалок” та середніх зарплат за професіями за останні 3 місяці

Як змінилися мінімальні та середні зарплати українців у 2023 році: очікування та реальність 1
Як змінилися мінімальні та середні зарплати українців у 2023 році: очікування та реальність 5

Щодо мінімальної зарплати, варто пам’ятати про наявність обов’язкових податкових відрахувань (ПДФО та військовий збір). У контексті нової суми у 8918 грн, люди отримуватимуть чистими 7179 грн із вирахуванням 18% + 1,5%. Також є нюанси з погодинною оплатою:

  • Сьогодні вона становить 40.46 грн/година;
  • За умови збільшення мінімалки показник виросте до 54 грн/год (місячний оклад ділимо на 165 робочих годин).

Додатково, варто зазначити, що практично підвищення мінімальної зарплати особливо не відбивається на реальних зарплатах громадян. У більшості сфер людям платять у рази більше, наприклад, за даними Work.ua, касири отримують в районі 13 000 грн. Також портал вказує на те, що серед затребуваних спеціалізацій із високою середньою зарплатою переважають: кухарі, водії та менеджери з продажу. Їхні винагороди коливаються між 16, 21 та 22.5 тис. грн/міс.

Що кажуть аналітики з НБУ

Як змінилися мінімальні та середні зарплати українців у 2023 році: очікування та реальність 3
Як змінилися мінімальні та середні зарплати українців у 2023 році: очікування та реальність 6

Експерти з Нацбанку України оцінюють ситуацію із підвищенням зарплат у 2023 році як стабільну. При цьому беруться до уваги дані з запропонованих вакансій на ринку праці та податкових реєстрів. Виходячи з останнього звіту середні номінальні винагороди можуть зрости на 19.6%, а реальні (з урахуванням інфляції) – на 3.9%.

При цьому аналітики не оминули стороною і користь від різних державних програм, індексації пенсій та соціальних виплат. Вони добре підтримують людей, які з різних причин не можуть працевлаштуватися. Також радують прогнози на подальше відновлення економіки України, а значить і підвищення попиту на працівників різних галузей діяльності. Цілком очікувано, що така тенденція призведе до збільшення рівня зарплат, особливо серед працівників із високою кваліфікацією.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube