Для диверсифікації логістичних маршрутів. Казахстан будує мультимодальний термінал в Поті


13:5013.08.2023

В Потійському порту, відбулася урочиста церемонія закладки капсули, присвячена початку будівництва мультимодального терміналу АТ “Роті Transterminal”, повідомляє Бізнес Грузія.

Це спільний проєкт грузинської та казахстанської сторін – для його реалізації створили спільне підприємство Roti Transterminal, у якому казахстанській PTC Holding і грузинським партнерам належать по 50 відсотків акцій.

“З вересня 2023 року реалізація проєкту перейде в активну фазу, і в 1-му кварталі 2024 року заплановано введення в експлуатацію”, – сказав директор з розвитку “PTC Holding” Олжас Арикбаєв.
Орієнтовна вартість проекту наразі становить близько 15-20 мільйонів доларів США. Термінал буде розташований на площі у 8 гектарів, і його потужність на першому етапі становитиме 80 тисяч контейнерів (у 20-футовому еквіваленті) на рік.

“Будівництво портового терміналу стане першим казахстанським інфраструктурним проєктом, що реалізується в Поті, одному з найбільших портів Грузії, який є опорною точкою на Транскаспійському Міжнародному Транспортному Маршруті (ТМТМ), що вкрай важливо для казахстанських підприємств в умовах нинішньої геополітичної ситуації у світі, а також для диверсифікації логістичних маршрутів”, – заявив голова правління “PTC Holding” Тимур Карабаєв.

Міністр економіки Грузії зазначив, що зараз економічне співробітництво Грузії та Казахстану виходить на новий етап розвитку. “

Для правильного і грамотного розвитку взаємин і потенціалу обов’язково необхідно розвивати інфраструктуру в плані логістики вантажоперевезень”, – сказав Давіташвілі.

Зі свого боку, міністр індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану Марат Карабаєв зазначив, що Казахстан зараз приділяє особливе значення розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, і наявність свого терміналу в Грузії – частина цієї політики.

Нагадаємо також, що Кабмін вирішив приєднати Херсонський морпорт до стивідорної компанії “Ольвія”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube