Українські залізничники долучаться до відбудови залізничної дільниці в Молдові (ФОТО)


20:2731.05.2023

АТ «Укрзалізниця» та ДП «Залізниця Молдови» підписали меморандум щодо реалізації проєкту з відбудови залізничного коридору Валчінет — Окніца — Бєльці — Унгень — Кишинів — Каїнари.

Зазначена дільниця протяжністю понад 400 км проходить через територію Молдови. 

Про це повідомили в Укрзалізниці, передає Інше ТВ.

«Українські та молдовські залізничники вже мають успішний досвід співпраці в інфраструктурних проєктах. Так, у рамках реалізації проєкту з відбудови Березине — Бесарабяска наші залізничники допомогли колегам з Молдови відбудувати їхню частину цієї дільниці. При цьому роботи були виконані в рекордні терміни. Підписання меморандуму — це продовження нашої співпраці, яка дозволить розширити логістичні можливості між країнами та збільшити експортний потенціал. Це також перший приклад  реалізації великого спільного проєкту між країнами-партнерами, який фінансують міжнародні інституції», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко. 

Проєкт відбудови залізничної дільниці Валчінет — Окніца — Бєльці — Унгень — Кишинів — Каїнари розробили залізничники Молдови в рамках ініціативи «Шляхи солідарності», що підтримується Європейською комісією та передбачає розвиток альтернативних логістичних шляхів, зокрема для експорту аграрної продукції України. 

«Україна має необхідну техніку і висококваліфікованих працівників, які здатні швидко та якісно виконувати будь-якої складності інфраструктурні проєкти. Вони це довели впродовж минулого та цього року, коли крім відбудови інфраструктури, зруйнованої внаслідок бойових дій, продовжували реалізацію нових проєктів, зокрема між нашими країнами. Завдяки відновленню інфраструктури буде збільшено пропускну спроможність дільниці, прискорено швидкість руху поїздів на ній та покращено якість вантажних перевезень», — генеральний директор ДП «Залізниця Молдови» Олег Тофілат. 

Передбачається, що реалізація проєкту здійснюватиметься на кошти партнерів та міжнародних фінансових установ, які виділяють Республіці Молдова 32 млн євро. Завершення робіт на дільниці планується наприкінці 2024 року.

Нагадаємо, що Україна та Молдова є учасниками Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), що створюється Євросоюзом з метою з’єднати Європу з заходу на схід та з півночі на південь мережею автодоріг, залізниць, аеропортів та водних шляхів.

Як повідомляло Інше ТВ, Молдова планує вступити в ЄС до 2030 року, включно з Придністров’ям – Санду



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube