РФ ставить зернову угоду в залежність від свого експорту добрив


10:4411.05.2023

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Чорноморська зернова ініціатива, термін дії якої скоро закінчується, може бути продовжена ще на два місяці під час зустрічі делегацій Туреччини, Росії, України та ООН у Стамбулі.

Чавушоглу мав на увазі зустріч між представниками ООН, заступниками міністрів оборони Росії, України та Туреччини в Стамбулі.

Про це повідомляє Daily Sabah

Очікується, що на зустрічі буде обговорено низку питань, включаючи евакуацію деяких кораблів під турецьким прапором, а також деталі щодо продовження дії новаторської угоди та її важливість для сприяння стабільності в Африці.

Минулого місяця Росія заявила, що поточна ситуація “не сприяє” продовженню Чорноморської зернової ініціативи, оскільки наближається дедлайн. Москва хоче, щоб були усунуті перешкоди для експорту її добрив, щоб вона погодилася на чергове продовження зернової угоди, яка була підписана в Стамбулі в липні минулого року між чотирма сторонами.

Туреччина, ООН, Росія та Україна підписали в липні минулого року в Стамбулі угоду про відновлення експорту зерна з трьох українських чорноморських портів, який був призупинений після початку російсько-української війни в лютому 2022 року, що загострило глобальну продовольчу безпеку.

У Стамбулі було створено координаційний центр або Спільний координаційний центр (СКЦ) для нагляду за поставками за участю представників трьох країн та ООН.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що переговори щодо “зернової угоди” відбудуться 10-11 травня в Стамбулі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube