Накопичувальна пенсія: кому і як пропонують платити внески


18:3217.04.2023

Поданий до Верховної Ради законопроект №9212 щодо накопичувальних пенсій передбачає обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх працівників до досягнення ними 55 років, обов’язкові внески з боку роботодавців, з поступовим збільшенням до 2% від розміру заробітної плати та співфінансування держави, згідно з пояснювальною запискою, пише УНН.

Законопроектом передбачається “встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників”.

Пропонується, аби роботодавці сплачували 1% у 2023, 1,5% у 2024, 2% у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України.

При цьому, розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску, ідеться у закопроекті.

Вказано, що за бажанням працівника розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3% від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Такі ж умови державного співфінансування пропонуються також для участі у системі для ФОПів та самозайнятих осіб, яка є добровільною.

Законопроектом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Облік учасників накопичувальної пенсійної системи у недержавних пенсійних фондах будуть здійснювати авторизовані адміністратори недержавних пенсійних фондів. Управління активами недержавний пенсійних фондів буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами. Зберігання пенсійних накопичень буде здійснюватися авторизованими 4 банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації, пропонують ініціатори законопроекту.

Авторизацію компаній з управління активами, зберігачів, недержавних пенсійних фондів, адміністраторів здійснюватиме державний регулятор – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів планують зберігати від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх “інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти”.

Законопроект передбачає створення системи гарантування пенсійних накопичень у обов’язковій системі пенсійного забезпечення. Це спрямовано на те, аби її учасники були впевнені у збереженні власних накопичень.

Додатковою системою гарантій збереження пенсійних накопичень у системі накопичувального пенсійного забезпечення, як зазначається, мають стати “жорсткі вимоги щодо допуску до роботи в системі та контролю за діяльністю суб’єктів, які обслуговують кошти учасників цієї системи, з боку державних регуляторів”.

Проектом закону запропонована комбінована модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, на період до 31.12.2025 року.

Автори зазначають, що пропонують децентралізовану модель функціонування накопичувальної пенсійної системи після проходження періоду її становлення (перехідного періоду) – з 01.01.2026 року з можливістю для учасників системи самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, у якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

Разом з тим, ідеться і про існування серед недержавних пенсійних фондів уповноваженого фонду, створеного та контрольованого державою. Це має дозволити учасникам, які не визначились з вибором недержавного пенсійного фонду, залишатися учасником уповноваженого пенсійного фонду.

Читайте: Де в Україні найвищі пенсії: ПФУ оприлюднив свіжі дані



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube