Через паніку напередодні запровадження е-рецепту люди скупили в аптеках ліків на понад 1,2 млрд.грн. (ІНФОГРАФІКА)


07:3305.04.2023

31 березня обсяги аптечних продажів у гривневому вираженні зросли в 4,45 рази порівняно з аналогічним днем минулого року, перевищивши 1,2 мільярда гривень.

Про це свідчать дані, наведені щотижневиком “Аптека”, пише Delo.

В свою чергу, в натуральному ж вираженні було продано більше 9 мільйонів упаковок: ріст продажів відносно 31 березня 2022 року склав 3,68 рази.

При цьому населення активно скуповувало в цей день як рецептурні, так і безрецептурні ліки. Так, обсяги роздрібного продажу рецептурних препаратів у грошовому вираженні зросли у 4,85 рази, а безрецептурних – в 3,71 рази. У натуральному вираженні зростання становило 4,26 та 3,19 рази відповідно.

31 березня до аптек вишиковувалися черги, оскільки українці намагалися скупити якомога більше ліків про запас. Примітно, що згідно графіків, які наводять у виданні, статистика продажів ліків в аптеках в березні була стабільною аж до 30 березня включно. Після ж раптового панічного піку, 1 квітня, продажі фактично повернулися до тих же значень, які фіксувалися напередодні нього.

Через паніку напередодні запровадження е-рецепту люди скупили в аптеках ліків на понад 1,2 млрд.грн. (ІНФОГРАФІКА) 1
Через паніку напередодні запровадження е-рецепту люди скупили в аптеках ліків на понад 1,2 млрд.грн. (ІНФОГРАФІКА) 3

Як повідомляло Інше ТВ, напередодні 1 квітня в МОЗ розповіли, що рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта. Однак, ймовірно, далеко не всі українці звернули увагу на цю інформацію або ж не дізнались її вчасно.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube