В Україні внесли зміни у механізм працевлаштування за кордоном: що нового


15:1128.03.2023

В Україні скасували ліцензування діяльності компаній-посередників у міжнародному працевлаштуванні та замінили її на “повідомний принцип”. Міністерство економіки привітало таке рішення, оскільки інструмент був “застарілим”, передає УНН.

Новими правилами також забороняється компаніям-посередникам стягувати з людини будь-які гонорари за отримання роботи за їх сприяння.

Цитата

“Уряд продовжує скасовувати застарілі та зайві регуляторні інструменти. Наприклад, норма про ліцензування компаній-посередників була створена для захисту українців, але насправді вона давно вже не працювала належним чином. Так, у 2017 році в Польщу через такі компанії виїхали працювати 12 400 українців, хоча запрошень на працевлаштування у цій країні було надано аж для 1,7 млн наших громадян. Тому ми її й рекомендували прибрати.

Відтепер компанії-посередники самі повідомлятимуть державу, що займаються такою діяльністю, водночас за державними органами контролю і нагляду залишиться право на перевірку таких компаній”, – пояснила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Деталі

Ухвалено закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном”, що прибирає ліцензування діяльності компаній-посередників y міжнародному працевлаштуванні та замінює її на “повідомний принцип”.

Окрім цього, він створює додаткові механізми захисту українських пошукачів роботи:

компаніям-посередникам забороняється брати гроші за послуги з посередництва у пошуку роботи за кордоном з пошукачів роботи – натомість такі послуги має сплачувати компанія, що шукає працівників;
на компанії-порушники буде накладатися штраф за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних, винагород, інших видів оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні в Україні або за кордоном від 59,5 тисяч гривень до 68 тисячі гривень.
В уряді висловили сподівання, що новий механізм допоможе легалізувати ринок міжнародного працевлаштування, що допоможе створити конкурентне середовище та забезпечити прозору роботу бізнесу.

Читайте: Намагався незаконно перетнути кордон: на Закарпатті у річці втопився чоловік



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube