Естонія, Польща та Литва закликають ЄС знизити цінову стелю на російську нафту


08:0216.03.2023

Три країни ЄС хочуть довести ціну, встановлену в грудні на рівні 60 доларів за барель, до 51,45 долара.

Про це пише американське економічне видання Bloomberg з посиланням на обізнані анонімні джерела. Така ціна буде на 5% нижчою за ринкову, зазначають автори ініціативи, інформує естонське видання ERR.ee.

Естонія, Польща та Литва також зазначили: у січні Росія заробила 13 млрд доларів від продажу нафти, проте, якщо знизити цінову стелю, то доходи РФ скоротяться на 650 млн доларів. Ці ж країни активно вимагають посилити санкції проти Росії за напад на Україну. Ці держави й раніше вимагали встановити максимально низьку ціну на російську нафту, але минулого року їхній запит був відхилений через позицію США, згідно з якою дуже низька стеля цін може загрожувати світовому паливному ринку.

Країни ЄС на цьому тижні почнуть обговорювати питання щодо можливої зміни цінової стелі на російську нафту. Згідно з домовленістю, досягнутою в грудні, доцільність стелі цін має переглядатися кожні два місяці. У січні країни ЄС вирішили залишити верхню межу на рівні 60 доларів за барель.

Цінова стеля на російську нафту набула чинності 5 грудня минулого року. Щоб досягти цього, західні країни заборонили транспортування купленої за вищою ціною російської нафти до третіх країн, а страховим і фінансовим компаніям західних країн заборонили обслуговувати судна, що перевозять дорожчу російську нафту.

Ціна на нафту марки Brent, міжнародний енергетичний еталон, у понеділок впала нижче за позначку в 80 доларів, а на початку грудня, коли була введена стеля цін, нафта коштувала 87 доларів.

Як повідомляло Інше ТВ, Потік нафтодоларів до Москви різко скоротився завдяки обмеженню цін, – МЕА



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube