США пропонують Україні скраплений газ з плавучого терміналу біля Естонії


16:4601.03.2023

Американська компанія Sustainable Solutions уже анонсувала два проєкти з постачання палива. На думку керівництва, це дозволить підвищити енергетичну безпеку України.

Компанія Sustainable Solutions із Техасу вже уклала угоду про оренду плавучого терміналу щодо прийому скрапленого газу, який планується розмістити біля узбережжя Естонії, про це сьогодні, 1 березня, повідомив генеральний директор компанії Еміль Пенья.

“У нас є два танкери для перевезення скрапленого газу, які обслуговуватимуть цей термінал. Ми готові запустити цей проєкт уже до жовтня. При цьому частину газу вже готова викупити Естонія, ще частину — Латвія. Однак більшу частину ми готові запропонувати Україні”, — заявив він.

За словами Пеньї, вже наступного тижня до Х’юстона прибуде керівництво “Нафтогазу” для проведення відповідних переговорів.

“Подібні перевезення досить поширені в США, хоча в Європі, наскільки відомо, такі послуги надає лише одна компанія. Зараз ми готові орендувати 10 таких машин, однак у майбутньому їх кількість може бути збільшена”, — розповідає він.

Другий проєкт може бути запущений набагато раніше — протягом найближчих місяців. Він пропонує постачання скрапленого газу спеціальними вантажними автомобілями, оснащеними пристроями для регазифікації скрапленого газу.

За його словами, компанія планує найближчим часом розпочати стажування у Польщі водіїв щодо роботи на пристроях із газифікації. Водночас компанія планує отримати всі необхідні дозволи в ЄС та Україні.

“Звичайно, це не вирішить усіх проблем України з газом. Однак це дозволить диверсифікувати постачання газу, підвищивши енергетичну безпеку України”, — резюмує Пенья.

Тим часом, 28 лютого стало відомо, що доходи Росії від продажу нафти і газу цьогоріч упали на 38%, оскільки обмеження цін та західні санкції скоротили торгівлю найприбутковішого виду експорту Москви. За січень доходи від продажу цих енергоносіїв склали $18,5 млрд порівняно з $30 млрд за той же період у 2022 році.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube