Запаси газу в європейських ПСГ опустилися нижче за 75%


15:3030.01.2023

Запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) Європи опустилися нижче за 75% і стабільно залишаються на історичному максимумі для цієї пори року за рахунок сприятливої погоди. Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) у понеділок, 30 січня, пише Кореспондент.

За газову добу 28 січня запаси ЄС скоротилися на 0,6% пункту – до 73,9%. Це на 20% вище за середній показник на ту ж дату за останні п’ять років. Відбір газу становив 546 млн куб. м, тоді як закачування в них – 20 млн куб. м. У ПСГ перебуває трохи більше 80 млрд куб. м газу.

При цьому цього тижня в Європі очікується помітне потепління, а заявки на транзит російського газу територією України залишаються на зниженому рівні, впавши з початку січня на 44%.

Тепла погода у жовтні, листопаді та січні, а також заходи економії призвели до того, що зараз рівень резервів у ПСГ є максимальним за всю історію спостережень. Це посилює впевненість влади у благополучному проходженні зими.

Європейські термінали з прийому ЗПГ з початку січня працюють із продуктивністю 63% за середнього показника за грудень 67%. Січневий імпорт знижується до грудневого на 5%. Ще сильніше знижуються запаси ЗПГ у резервуарах приймальних терміналів. Це говорить про те, що приплив нових вантажів ЗПГ до регіону скорочується.

Читайте: Подалі від Москви. Італія підписала газову угоду з Лівією на $8 млрд.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube