ОП запропонував заборонити купівлю алкоголю готівкою


08:1525.01.2023

Цигарки та алкоголь планується перевести на безготівковий розрахунок, щоб їх можна було купувати лише карткою.

Офіс президента (ОП) пропонує заборонити купівлю сигарет та алкоголю за готівку. Про це йдеться у заяві заступника керівника ОП Ростислава Шурми на брифінгу, пише Кореспондент.

За його словами, акцизний податок може стати одним із компенсаторів для майбутньої податкової реформи в Україні, яку лобіює ОП.

“Ми розглядаємо підвищення оподаткування шкідливого споживання. Це тютюн, алкоголь та викопне паливо. У рамках реформи ми приводитимемо ставки податків до середньоєвропейських рівнів”, – пояснив чиновник.

Водночас підвищення акцизів доведеться проводити в комплексі з покращенням адміністрування податків.

“Ми плануємо дві фундаментальні зміни. Перша – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код… Другий концепт ми ще обговорюємо, рішення не ухвалили. Але щоб ця система запрацювала, нам потрібно перекласти розрахунки за підакцизні товари виключно у безготівковий формат, тобто на оплату карткою”, – додав він.

За словами Шурми, такий формат де-факто вже вдалося випробувати під час паливної кризи навесні 2022 року.

“Всі постачальники палива перевели клієнтів на оплату картками та на оплату через додаток. Думаю, дискомфорт тривав тиждень-два. Далі всі адаптувалися. Це дозволило обілити оборот палива. Я впевнений, що це ж станеться з тютюном та алкоголем”, – додав він.

Читайте: Здоровий Новий Рік: найкращі зимові безалкогольні напої



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube