Наступну конференцію з відновлення України проведе Велика Британія


06:3523.01.2023

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс зробив на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі символічну передачу естафети Великій Британії, яка стане наступною країною, що готується прийняти та провести Конференцію з відновлення України.

Як відзначають численні експерти, збитки, завдані Україні агресивною війною Росії, ймовірно, становитимуть сотні мільярдів доларів.

Про це пише швейцарське видання SWI, передає Інше ТВ.

В інтерв’ю радіо SRF Ігнаціо Кассіс заявив, що він очікує, що «британська сторона організує та проведе ефективну конференцію». Він також нагадав, що Швейцарія вже «інвестувала у відновлення України щонайменше 300 мільйонів франків – і це лише те, що Конфедерація зробила щодо фінансування з федерального бюджету. А є ще кантони (суб’єкти федерації), міста, приватні організації, особи, різні фундації. Крім того, зараз ми несемо витрати, пов’язані з біженцями з України, які шукають захисту у Швейцарії. На сьогодні ця сума становить за приблизними підрахунками близько 1,5 млрд франків». 

«Ми також беремо участь у витратах. Тому що це війна за наші цінності, і тут не слід скупитися. Відповідна координаційна платформа вже була створена у Брюсселі, і ми також братимемо участь у її роботі. Мова тоді піде вже про мільярди, а не мільйони. Це питання також буде великою темою у Швейцарії. Нам доведеться в майбутньому, як і всій міжнародній спільноті, витрачати ще більше фінансових коштів. Це те, що очікується від Швейцарії. Рішення про виділення грошей у нас ухвалює парламент. Але ми у Федеральній раді готові взяти на себе свою частку відповідальності».

Окреме питання: заморожені російські активи. Чи можуть вони бути використані для відновлення України? За словами І. Кассіса, «це не виключено. Це важливе джерело фінансування. Завдані агресором збитки мають бути відшкодовані самим агресором. Цей принцип як діяв раніше, так він застосовний і зараз. Але ми маємо діяти в рамках правового поля. Нині у Швейцарії немає законодавчої бази для вилучення заморожених коштів на такі цілі. Однак це питання стоїть на порядку денному практично у всіх європейських країнах і багатьох інших країнах світу. Тому велике значення в цій сфері має скоординований підхід на міжнародному рівні. 

Ми маємо шукати рішення, що сумісні з правами людини. Не забуваймо, що право на власність – це також право людини. Нині це питання розглядається в ООН. Ми також підтримуємо контакти з ЄС та G7. Існують також наші внутрішні міркування і парламентські питання та ініціативи щодо того, що можна було б зробити. Змінити національний та міжнародний правопорядок цілком можливо. Закон – це те, що створюють самі люди».

Виступаючи по відео зв’язку перед учасниками ВЕФ, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що конференція в Лондоні в червні повинна буде визначити обсяг міжнародного фінансування проєктів у галузі відновлення зруйнованої української інфраструктури, загальна сума яких може досягати 700 млрд доларів США. Д. Шмигаль наголосив, що конфісковані російські кошти мають бути частиною цього пакету. «Агресор має компенсувати Україні шкоду, яку він завдав», – зазначив політик.

Як повідомляло Інше ТВ, Після війни Україні загрожує деіндустріалізація. Або нова індустріалізація. Як не прогавити шанс



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube