В Україні вперше продали порт. Хто купив “Усть-Дунайськ”


14:5517.01.2023

В Україні вперше успішно приватизували морський порт “Усть-Дунайськ” на Одещині. У рамках аукціону його продали за 201 млн грн.

Про це йдеться в повідомленні Фонду державного майна.

“Фонд державного майна успішно провів приватизаційний онлайн-аукціон в державній системі Прозорро.Продажі морського порту вперше за часів незалежності України. Вартість “Усть-Дунайська” зросла у більш ніж в 3 рази з 60 мільйонів гривень стартової ціни до 201 мільйона переможної. За право приватизації порту в торгах змагалися 8 учасників”.

Його переможцем стало ТОВ “Еліксир Україна”, що входить до групи Вімексім бізнесмена Валерія Віхренка. Вона займається переробкою, експортом та наданням логістичних послуг з зернових та олійних культур. Еліксир Україна – офіційний представник сербського виробника мінеральних добрив Elixir Zorka в Україні.

Компанія запропонувала за порт 201 млн грн – утричі більше від стартової ціни (60 млн грн).

Порт відновив роботу з 1 квітня і відтоді переправив на експорт 153 тисячі тонн зерна та 58,3 тисячі тонн імпортних споживчих товарів. При цьому проектна спроможність – 4,1 млн тонн. Зараз порт працює лише на 5% своїх потужностей.

Порт складається з трьох активів – самого порту у Вилковому Одеської області, портопункту “Кілія” в однойменному місті та бази обслуговування ліхтеровозів на острові Шабаш. Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті “Кілія”, розташованому на 54 км річки Дунай.

“До великої війни про Усть-Дунайськ майже всі забули, але він одним з перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. Він має великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Але для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес” , – зазначає голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Там також розповіли, що до повномасштабного вторгнення РФ основні інвестиції йшли в інші морські порти.

“Це перший порт, приватизований у системі Прозорро.Продажі. Знакова подія, яка показує, що держава готова. У понад два рази вища конкуренція, ніж у середньому на приватизаційних аукціонах, і кратне зростання ціни, — підтвердження готовності і бізнесу змагатися за такі активи”, — коментує Олексій Соболев, директор ДП “Прозорро.Продажі”.  

“Після приватизації новий власник “Усть-Дунайська” зможе спрямовувати приватні інвестиції на активізацію діяльності цього працюючого порту”, – наголосили у ФДМ.

Як відомо, переможець аукціону має 20 робочих днів на сплату вартості лоту після дня завершення аукціону. Тільки після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу.

Раніше також повідомлялося, що за січень-вересень 2022 року “Усть-Дунайськ” отримав 848 тисяч гривень чистого прибутку. За січень-листопад він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube