ФРН знову відмовила Польщі щодо репарацій за Другу світову


12:3004.01.2023

Берлін офіційно відхилив вимогу Варшави щодо сплати репарацій на суму 1,3 трильйона євро за збитки, завдані Польщі нацистською окупацією під час Другої світової війни, повідомило міністерство закордонних справ Польщі, пише Кореспондент.

“За даними уряду Німеччини, питання репарацій і компенсацій за втрати часів війни залишається закритим, і уряд Німеччини не має наміру вступати в переговори з цього приводу”, – повідомили в міністерстві.

Міністерство закордонних справ ФРН підтвердило, що “відреагувало на вербальну ноту Польщі від 3 жовтня”, але не навело подробиць, зауважує AFP.

Також у вівторок зовнішньополітичне відомство Польщі повідомило, що заступник міністра закордонних справ Аркадіуш Мулярчик звернувся до генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша та очільників низки структур в рамках ООН з проханням налагодити “співпрацю та підтримку” в справі щодо отримання Польщею компенсації за збитки від німецької агресії та окупації в 1939-1945 роках.

За словами Мулярчика, Німеччина досі системно не компенсувала ці збитки, і він сподівається привернути увагу міжнародної спільноти до цієї проблеми.

З моменту приходу до влади в 2015 році правляча в Польщі партія Право і справедливість продовжує систематично підіймати питання виплати репарацій. Берлін неодноразово відкидав цю вимогу. Уряд ФРН наголошує, що Польща відмовилася від вимог до Німеччини у 1953 році і неодноразово підтверджувала це. Таким чином, з погляду німецької влади, питання про репарації було остаточно вирішене.

У вересні 2017 року тодішній речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт наголосив, що, несучи відповідальність за “немислимі злочини” Другої світової війни, Німеччина вже виплатила суттєві суми репарацій низці країн, зокрема і Польщі.

Читайте: Згода Росії на виплату репарацій не знадобиться (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube