Хорватія з нового року введе євро і приєднається до Шенгенської зони


20:0530.12.2022

1 січня 2023 року Хорватія введе євро як свою валюту і повністю приєднається до Шенгенської зони.

Про це повідомляє ЛБ.

“Це важлива віха в історії Хорватії, зони євро та Шенгенської зони і ЄС загалом. Це слідує за періодом інтенсивної підготовки та суттєвих зусиль Хорватії щодо виконання всіх необхідних вимог”, – повідомила у п’ятницю, 30 грудня, Європейська комісія.

Коментуючи цю подію, президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн сказала: “Я тепло вітаю Хорватію в євро та в Шенгенській зоні вільного пересування. З цієї неділі громадяни, які в’їжджають до Хорватії та виїжджають із неї, можуть почати подорожувати без внутрішнього прикордонного контролю. Розширення Шенгенської зони робить нас сильнішими, і тепер Хорватія може повною мірою зробити свій внесок у більш процвітаючу та стійку Шенгенську зону”.

Крім того, вона зазначила, що того самого дня хорвати приєднаються до спільноти із 347 мільйонів європейців, які використовують євро у своєму повсякденному житті.

“Це велике досягнення для Хорватії, символ її прихильності до ЄС, що глибоко вкорінилась, і символічний момент для зони євро загалом. Це момент гордості для ЄС, Хорватії та її громадян”, – наголосила фон дер Ляєн.

Зазначається, що Хорватія стане 20 державою-членом ЄС, в якій використовуватимуть євро. Щодо Шенгену, то це восьме розширення і перше за 11 років.

Читайте: Мундіаль-2022: Хорватія здобула «бронзу»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube