Ще одна європейська країна переходить на євро


11:1426.12.2022

З 1 січня 2023 року Хорватія стане двадцятою країною, яка вводить у свій грошовий обіг євро. Про це у неділю, 25 грудня, пише Кореспондент.

Як пише FT, такий крок є логічним, оскільки на єдину валюту єврозони тут припадає половина всіх банківських депозитів та 60% усіх кредитів.

Крім того, на думку оглядачів, це стане стимулом для європейської єдності, тоді як Росія намагається внести розбрад в ЄС.

За словами експертів, перехід із хорватської куни на євро принесе користь національній економіці, оскільки наявність єдиної валютної зони в країні з 4-мільйонним населенням зробить її привабливішою для іноземних інвестицій.

Голова Центрального банку Хорватії Борис Вуйчич повідомив, що Хорватія має валютні резерви у розмірі 27 млрд євро – це 40% ВВП країни. При цьому прибутковість 10-річних державних облігацій Хорватії склала близько 3,5%, що нижче, ніж в Італії та Греції, і дещо вище, ніж в Іспанії, хоча країна ще не приєдналася до євро.

“Тобто є величезний ефект довіри”, – зазначив Вуйчич.

Щоб підвищити прозорість ціноутворення, магазини в Хорватії з вересня наступного року мають відображати вартість товарів як у кунах, так і євро, і робитимуть це до кінця 2023 року.

Читайте: Європа передала Україні вже більше тисячі генераторів (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube