Україна розраховує максимально покрити дефіцит електроенергії за рахунок її імпорту з Європи


08:4114.12.2022

Україна розраховує на покриття дефіциту електроенергії за рахунок імпорту ресурсу з Європи та потребує вирішення мережі системних операторів ENTSO-E щодо збільшення технічних можливостей для цього, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

“Електроенергія на сьогодні в Європі є, вона доступна. Водночас через російські обстріли в українській енергосистемі є дефіцит, який ми хотіли б максимально покрити за рахунок можливого імпорту”, – сказав міністр в ефірі інформаційної медіа-платформи “Ми – Україна” у рамках конференції солідарності з українським народом у Парижі, пише Iнтерфакс.

За його словами, це дозволить стабільно пройти зимовий період. Водночас він наголосив, що для реалізації такого проєкту необхідне рішення ENTSO-E щодо збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів.

“На сьогодні ми обмежені в обсягах, які значно менші за нашу технічну здатність”, – зазначив Галущенко.

Крім того, одним із ключових питань імпорту електроенергії є його фінансування, додав він.

Як повідомлялося з посиланням на голову правління НЕК “Укренерго” Володимира Кудрицького, НЕК забезпечує можливість імпорту електроенергії з Європи в Україну обсягом 500-600 МВт, проте для цього потрібен спеціальний механізм, тому що ціна електроенергії в Європі вища, ніж в Україні, і він нині розробляється.

За його словами, на загальних комерційних засадах в Україні навряд чи хтось захоче купувати електроенергію в Європі.

Президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції солідарності з народом України в Парижі 13 грудня зазначив, що Україна потребує імпорту е/е з Європи до 2 ГВт.

Читайте: Кулеба допускає повний блекаут в Україні



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube