Потік російської нафти попрямував до Азії після ембарго ЄС. Що відбувається на ринку?


11:5113.12.2022

Заборона ЄС на імпорт російської нафти морем набула чинності 5 грудня, фактично закривши найближчий ринок нафти, на який на початку року припадало приблизно половини поставок РФ, пише Bloomberg. За винятком невеликого обсягу, що постачається до Болгарії, морські постачання російської нафти до блоку припинилися.

Forbes деталізує:

  • Нафту було переправлено до Азії, а флотилія танкерів курсує навколо континенту та через Суецький канал для доставки вантажів до Індії та Китаю. Цей потік збільшився до понад 3 млн барелів на день за тиждень до 9 грудня, що становить 89% усієї нафти, відвантаженої з російських портів протягом тижня.
  • Більше половини нафти, що відвантажується з портів Балтійського, Чорного та Арктичного морів, прямує до Суецького каналу на суднах, які не мають кінцевого пункту призначення.
  • Погроза РФ відмовити в продажу країнам, які ввели обмеження цін на нафту, є порожньою, оскільки ці країни вже заборонили імпорт російської нафти.
  • Призупинення постачання трубопроводом – ще один варіант, який розглядає Кремль, – завдасть шкоди таким країнам, як Словаччина, Угорщина та Чехія, але зіграє на руку іншим замовникам трубопроводів у Європі – Німеччині та Польщі, які вже шукають способи зупинити імпорт до кінця року.
  • Обсяг нафти на судах, що прямують до Китаю, Індії та Туреччини, три країни, які стали найбільшими покупцями переміщених російських поставок, а також обсяги на судах, які ще мають вказати кінцевий пункт призначення, підскочили за чотири тижні до 9 грудня в середньому до 2,73 млн барелів на день. 
  • Це більш ніж у чотири рази перевищує обсяг постачання за чотири тижні безпосередньо перед вторгненням Росії до України наприкінці лютого.

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в розмірі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube