Ердоган хоче транспортувати туркменський газ в Європу в обхід рф, – Bloomberg


18:1809.12.2022

Туреччина, Азербайджан і Туркменістан наступного тижня проведуть зустріч на рівні президентів, на якій обговорюватиметься можливість експорту туркменського газу до Європи.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на джерела в керівництві Туреччини.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган використає переговори з президентами Туркменістану і Азербайджану наступного тижня, щоб відродити ідею транспортування туркменського природного газу через його країну до Європи, заявили високопоставлені турецькі чиновники, але будь-яке рішення, ймовірно, займе роки для його реалізації.

Ідея полягала б у тому, щоб перевозити газ танкерами до Азербайджану, а потім закачувати його в Південний газовий коридор, що з’єднує Азербайджан з Європою через Грузію і Туреччину, сказали чиновники, які говорили на умовах анонімності.

Не було відразу зрозуміло, коли поставки почнуть надходити за запропонованим планом, або наскільки технічно здійсненна така ідея в короткостроковій перспективі. Обговорення альтернативних маршрутів для туркменського газу, які б оминали Росію, відбувалися і раніше, але без особливого успіху. Але вторгнення в Україну і хвильовий ефект на енергетичних ринках відродили багато ідей щодо маршрутів транспортування енергоносіїв, які раніше вважалися малоймовірними.

Туреччина працює над тим, щоб стати ключовим маршрутом транзиту енергоносіїв завдяки своєму стратегічному розташуванню між Європою та Азією і контролю над доступом до Чорного моря. Вона хоче використовувати енергетичні проекти для зміцнення економічних і дипломатичних зв’язків. Вже прийнято рішення про подвоєння потужності Трансанатолійського газопроводу (TANAP) до 32 мільярдів кубометрів.

Європейський Союз бореться з проблемою скорочення поставок природного газу з Росії, що спровокувало стрибок цін на енергоносії.

Ердоган зустрінеться з президентом Туркменістану Сердаром Бердимухамедовим і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим в каспійському курортному місті Аваза 14 грудня.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube