Землі “Нібулону” на тимчасово окупованій території України захопила компания колишнього міністра сільського господарства в рф


15:2107.12.2022

Російська фірма “Агрокомплекс імені Ткачова” захопила понад 160 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення на території України, які РФ окупувала після вторгнення у лютому.

Про це пише The Wall Street Journal 

Невдовзі після того, як російські танки вкотилися на схід України, три найбільші сільськогосподарські оператори цієї країни втратили ділянки землі, що більш ніж удвічі перевищують площу Нью-Йорка.

Вони не були захоплені військовими. В усіх трьох випадках, за словами керівників українських фермерських господарств, земля опинилася в руках сімейної компанії колишнього російського міністра сільського господарства Олександра Ткачова.

Українські фірми стверджують, що його компанія “Агрокомплекс” захопила права на близько 400 000 акрів, ставши одним з найбільших фермерських операторів в Україні. Згідно з документами, з якими ознайомився The Wall Street Journal, військові та цивільні спецслужби України, а також прокуратура розслідують ймовірну експропріацію.

У східній частині України, яку окупували російські військові, Росія взяла курс на консолідацію контролю, нав’язуючи місцевому населенню свою валюту та шкільну програму. У той же час, політично пов’язані російські олігархи та компанії спокійно переїхали на нещодавно окуповані території, щоб заробляти гроші.

“Росія бере під свій контроль економіку на окупованих територіях і використовує цей контроль, щоб допомогти контролювати всю територію”, – сказав Дмитро Скорняков, генеральний директор української сільськогосподарської компанії HarvEast Holding.

За словами пана Скорнякова, у травні землі HarvEast стали об’єктом ворожнечі між озброєними групами, включаючи одну з місцевої адміністрації, що підтримується Росією, та одну з “Агрокомплексу”, повідомили йому працівники фермерського господарства.

Врешті-решт, за словами пана Скорнякова, земля HarvEast була розділена на три частини, і 100 000 гектарів у Донецькій області, які перебували у власності або оренді, були передані компанії “Агрокомплекс”.

Інша українська сільськогосподарська компанія, ТОВ “Нібулон”, втратила 50 000 гектарів землі в результаті захоплення, за словами її генерального директора Андрія Вадатурського. Він сказав, що вважає, що “Агрокомплекс” зараз обробляє цю землю.

Третя українська компанія, ТОВ “Агротон”, звинуватила “Агрокомплекс” у захопленні 250 000 гектарів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube