Нуланд в Києві пояснила сенс встановлення межі вартості російської нафти, каже про подвійний ефект


06:3504.12.2022

Метою запровадження стелі цін на російську нафту є скорочення доходів, які президент РФ Володимир Путін отримує у всьому світі для продовження війни в Україні.

«Метою тут є те, щоб у міру того, як Європа відвикає від російської нафти і накладає на неї певні обмеження, ми колективно продовжували скорочувати доходи, які Путін отримує від нафти, не тільки в Європі, а й у всьому світі», – заявила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд під час зустрічі з українськими журналістами вчора в Києві, передає Радіо Свобода.

За її словами, коли низка держав встановлює граничну ціну, то й інші країни, які імпортують російську нафту і сплачують сьогодні 85 або 90 доларів за барель, не захочуть страхувати контракти на суму понад 60 доларів.

«Це матиме подвійний ефект. Це потрібно для того, щоб утримати на ринку російську нафту, яка нам потрібна для того, щоб ціни не зросли в результаті скорочення пропозиції. А також щоб знизити ціну, яку всі готові платити за російську нафту», – додала чиновниця.

Під час дискусій країн Євросоюзу на запровадженні стелі на рівні 30 доларів за барель наполягала Польща.

Цінова стеля означає, що 32 держави (27 країн ЄС, а також Велика Британія, США, Канада, Японія та Австралія) надаватимуть послуги, повʼязані з російською танкерною нафтою лише в тому разі, якщо її закупили за ціною 60 доларів за барель або нижчою. Послуги включають, зокрема, обовʼязкове страхування перевезень.

Країни встановили стелю цін, щоб скоротити доходи Росії, які допомагають їй продовжувати війну в Україні, і водночас не допустити припинення постачань та стрибка світових цін на нафту. США та Євросоюз відмовилися від закупівель російської танкерної нафти, тому заходи «особливо важливі для країн із низьким та середнім рівнем доходу, які сильно постраждали від наслідків війни Росії в Україні».

Встановлена гранична ціна досить висока, щоб було вигідно продавати її на світовому ринку, сказано в заяві країн. При цьому Росія може звернутися до інших постачальників послуг, але вони «обмежені в масштабах, дорожчі та ненадійніші».

Країни припускають, що за потреби переглянуть і скоригують стелю. Також у їхній заяві сказано, що граничні ціни планується встановити і на російські нафтопродукти з 5 лютого 2023 року.

Росія неодноразово обіцяла не продавати нафту за ціною, нижчою від ринкової, тим країнам, які запровадять стелю. Наразі нафта російської марки Urals на світовому ринку коштує трохи більш як 69 доларів за барель. При цьому трейдери зазначають, що азійські країни, зокрема, Індія та Китай, купують російську нафту з великою знижкою – до 30%.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube