Відновлення енергетичної інфраструктури України: чим і як допомагають союзники (ІНФОГРАФІКА)


21:1401.12.2022

Росія ракетними ударами пошкодила близько половини усієї енергетичної інфраструктури України. І тепер, крім макрофінансової допомоги та зброї, Україна гостро потребує засобів для відновлення об’єктів енергетики. На щастя, наші союзники відгукнулися. Євросоюз обіцяв прискорити постачання генераторів та трансформаторів, а США хочуть створити цілий енергетичний «Рамштайн».

Чим уже допомогли Україні партнери та що ще обіцяли зробити, розібралося «Слово і діло».

США, Британія, Німеччина, Франція, Латвія, Японія, Чехія та інші країни виділили Україні кошти на відновлення енергетичної інфраструктури, а також передали генератори чи трансформатори.
Допомога Україні в енергетичній сферіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

США загалом уже виділили Україні понад 100 млн доларів підтримки в енергетиці, щоби закупити обладнання для відновлення енергосистеми.

Крім цього, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало Україні понад тисячу генераторів для шкіл, лікарень, державних установ та рятувальних служб.

Загалом, за інформацією ЗМІ, Штати працюють над створенням робочої групи для допомоги Україні у ремонті енергетичного обладнання та захисті електростанцій. Це буде аналог Контрактної групи із оборони (Рамштайн).

Євросоюз планує передати понад 200 трансформаторів та 40 генераторів.

Після розмови Володимира Зеленського та Олафа Шольца стало відомо, що Німеччина передасть Україні понад 350 генераторів та фінансову допомогу для ремонту енергетичної інфраструктури – близько 59 млн доларів.

Литва виділила Україні понад 7 млн на відновлення енергетичної інфраструктури, а також надіслала трансформатори та генератори.

Сотні потужних генераторів Україні відправила Франція. Також було виділено понад 70 тонн матеріалів та обладнання для відновлення об’єктів та мереж. Чехія відправила 626 обігрівачів: 400 для Києва та 226 для Миколаєва.

Пару тижнів тому міська рада Риги у партнерстві з латвійським благодійним фондом Ziedot.lv закупила 84 електрогенератори та сотню теплових гармат для Києва як міста-побратима. Все це використовуватимуть у пунктах обігріву, а також комунальних підприємствах столиці.

Десятки генераторів Україні також нададуть Іспанія, Ізраїль та Південна Корея. Швейцарія виділила Україні майже 100 млн доларів на термінове відновлення енергоінфраструктури. Трохи більше 70 млн надійшло від Нідерландів для ремонту комунальної інфраструктури.

Канада загалом надала Україні допомоги у цій сфері майже на 50 млн доларів. Зокрема, 10 млн уряд виділив на закупівлю генераторів.

Японія нещодавно вирішила направити Україні екстрену допомогу у вигляді генераторів та ламп на сонячних батареях на майже 3 млн доларів. Велика Британія виділила на підтримку енергетичного сектора майже 6 мільйонів.

Нагадаємо, як заявили в «Укренерго», у країні після російських ракетних ударів практично не залишилося великих теплових та гідроелектростанцій, які б не отримали пошкоджень. І цієї зими повністю відремонтувати енергосистему України не вдасться



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube