“100% грантів, мінімум документів”. Як ОСББ можуть отримати гроші ЄС на відновлення будинків


20:3430.11.2022

Фонд енергоефективності оголосив про запуск програми “ВідновиДІМ” для ремонту багатоквартирних будинків, які були пошкоджені внаслідок російської агресії і мають об’єднання співвласників (ОСББ).

Її буде фінансувано коштом Європейського Союзу, і це не вимагатиме співфінансування від ОСББ, розповів на пресконференції в середу Василь Лозинський, в.о. міністра розвитку громад і територій.

Подати заявку поки що в межах пілотного проєкту зможуть ОСББ у Київській, Житомирській, Сумській та Чернігівській областях.

“Загалом у цих областях пошкоджено близько 3000 будинків, серед яких ОСББ є у тисячі. Це тисяча наших потенційних заявників, які можуть стати учасниками програми”, – сказав Лозинський.

На пілот виділили 5 млн євро, а середня сума одного ремонту, за прогнозами, становитиме 1-2 млн грн (максимум – 6 млн грн). Тому в Мінгромад очікують профінансувати ремонт десятків багатоквартирних будинків.

“Це напрямки утеплення, заміна фасадів, вікон, дахів будинків, які мають пошкодження, але придатні до відновлення. Якщо залишився тільки фундамент – ці будинки не можуть бути учасниками нашого проєкту”, – сказав Лозинський.

70% грантової допомоги виділятимуть авансом, решту 30% – протягом 15 днів після укладання контракту з підрядником на виконання робіт.

“Це в принципі безпрецедентна програма, коли 100% фінансується і 70% – аванс”, – сказав в.о. міністра.

Представник Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що загальне фінансування програми з боку Євросоюзу становитиме 25 млн євро.

“Мета цього фонду – швидке відновлення будівель, які не надто пошкоджені, щоб люди змогли продовжувати там жити. 100% гранти, мінімум документів. Заявки вже можна надсилати”, – підсумував він.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube