ЄБРР та Нідерланди виділяють Укренерго €372 млн на ремонт пошкоджених російськими ракетами енергооб’єктів


08:3124.11.2022

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) затвердив пакет фінансування для «Укренерго» у розмірі 372 млн євро на проведення невідкладних ремонтних робіт для усунення пошкоджень, завданих масштабними обстрілами цивільної енергетичної інфраструктури у ході розв’язаної Росією війни в Україні, та забезпечення стабільного функціонування енергосистеми країни у зимовий період.

БРР максимально рішуче засуджує нічим не спровоковану та не виправдану війну, розв’язану Росією проти України, і особливо удари по цивільній інфраструктурі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ЄБРР, передає Інше ТВ.

ЄБРР надасть під державну гарантію кредит у розмірі 300 млн євро, що складатиметься з двох частин. Перша частина у розмірі до 150 млн євро призначається для закупівлі обладнання, необхідного для проведення термінових ремонтних робіт української системи передачі електроенергії. Ще 150 млн євро буде використано для підтримки структури капіталу.

Також призначена для фінансування невідкладних ремонтних робіт частина кредиту буде доповнена грантом від Нідерландів на суму до 72 млн євро. Разом цей грант і кредит утворюють пакет фінансування обсягом 372 млн євро для задоволення невідкладних потреб «Укренерго», пов’язаних з відновленням інфраструктури передачі електроенергії.

ЄБРР здійснює інвестиції в Україні за підтримки донорів і партнерів. Сполучені Штати Америки, які внесли 500 млн доларів до Фонду кризового реагування ЄБРР і рішуче віддані подоланню впливу війни на Україну, підтримають до 50% кредиту ЄБРР фінансованою гарантією.

«Невідкладні ремонтні роботи електроенергетичної мережі України – один із невідкладних пріоритетів для ЄБРР. Населення та бізнес в Україні повинні мати постійний доступ до електроенергії у зимовий період. Це важливе фінансування допоможе «Укренерго» у проведенні термінових ремонтів пошкодженого обладнання, високовольтних підстанцій та ліній електропередачі. Завдяки цьому компанія зможе продовжувати надання життєво важливих послуг передачі електроенергії для українських домогосподарств, бізнесу та спільнот протягом опалювального сезону», – сказала Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

«Зимовий сезон вже розпочався, і стабільне функціонування енергосистеми країни є стратегічно важливим, тому ми працюємо над тим, щоб якомога швидше виділити кошти для цього кредиту», – сказав Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

ЄБРР відіграє унікальну роль під час цієї кризи. Після понад 30 років підтримки економічного переходу в Україні Банк наразі працює в режимі термінових рішень, що спрямовані на протидію викликам війни, підтримуючи економіку країни сьогодні та готуючись до участі у її майбутньому відновленні.

Ця діяльність Банку поєднується із зусиллями інших міжнародних фінансових та гуманітарних організацій, які допомагають Україні.

Крім забезпечення енергетичної безпеки, діяльність ЄБРР в Україні включає у себе торговельне фінансування для забезпечення руху критично важливих товарів, а також підтримку продовольчої безпеки та життєво важливої інфраструктури. Фінансування ЄБРР також використовується для надання допомоги біженцям і містам, які їх приймають, у сусідніх країнах.

ЄБРР вже надав Україні понад 1 млрд євро з початку цього року. Цей обсяг включає у себе екстрену підтримку ліквідності «Укренерго» шляхом зміни призначення 147,2 млн євро з раніше підписаного кредиту на розвиток інфраструктури з розподілом ризику за першим траншем €50 млн з Європейським фондом сталого розвитку (ЄФСР) Європейського Союзу, що є фінансовим механізмом Плану зовнішніх інвестицій ЄС, а також з Великою Британією за другим траншем.

Як повідомляло Інше ТВ, за минулу добу противник завдав 78 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснив більше 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Сьогодні вночі було заживлено 15 областей, і Миколаївська – також, але світло, опалення, вода ще не з’явились в домівках переважної більшості українців.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube