Світові ціни на продовольство падають шостий місяць поспіль


20:2607.10.2022

Індекс продовольчих цін ФАО падає шостий місяць поспіль. У вересні головним фактором цього зниження стали ціни на олії. Про це йдеться у доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, оприлюдненій сьогодні, пише УНН.

“Показник світових цін на продовольчу сировину у вересні продовжив зниження, що почалося шість місяців тому; при цьому зростання цін на зернові з лишком компенсується різким падінням котирувань рослинних олій”, – повідомили у ФАО.

Деталі

Так, за місяць індекс впав ще на 1,1% – проти серпневого значення, але, як і раніше, на 5,5% вище за показник відповідного періоду минулого року. Цей індекс дозволяє щомісяця відстежувати коливання світових цін на кошик найбільш затребуваних продовольчих товарів.

Як повідомляється, індекс цін на олії впав на 6,6%, досягнувши найнижчого рівня з лютого 2021 року. На світових ринках знизилися котирування пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії. Одним із факторів зниження цін на олію в ФАО називають збільшення експортних поставок з країн Чорноморського регіону та зниження цін на нафту.

Зернові, навпаки, за місяць подорожчали (+1,5%).

“Світові ціни на пшеницю зросли на 2,2% у зв’язку з побоюваннями щодо дефіциту опадів в Аргентині та США, а також високих темпів експорту з країн ЄС у поєднанні із зростанням внутрішнього попиту, а також у зв’язку з наростанням невизначеності щодо продовження здійснення Чорноморської зернової ініціативи після листопада”, – повідомили у ФАО.

Світові ціни на кукурудзу залишалися загалом стабільними. Рис зріс в ціні на 2,2%, головним чином через зміну експортної політики Індії.

Молочна продукція у вересні подешевшала на 0,6%, “що значною мірою обумовлено послабленням курсу євро до долара США, а також впливом факторів невизначеності та невтішних прогнозів щодо економічного зростання”, зазначили у ФАО.

Індекс цін на м’ясо у вересні знизився на 0,5%. Ціни на яловичину впали під впливом високої експортної пропозиції з боку Бразилії та збільшення забою худоби у деяких країнах-виробниках; а ціни на м’ясо птиці трохи знизилися у зв’язку з млявим імпортним попитом. Світові ціни на свинину, навпаки, зросли внаслідок дефіциту пропозиції забійних свиней у ЄС, зазначають в ФАО.

Цукор теж здешевшав на 0,7%, як повідомляється, головним чином через сприятливі прогнози на врожай у Бразилії та зниження цін на етанол, а також під впливом динаміки курсів валют.

Читайте: Інфляція в Україні у вересні прискорилася до 24,4% р/р – НБУ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube