Запуск газопроводу Baltic Pipe із Норвегії до Польщі – хороша новина і для України, – міністр енергетики


19:0027.09.2022

Україна розраховує підвищити надійність газопостачання після запуску газопроводу Baltic Pipe потужністю 10 млрд кубометрів на рік із Норвегії до Польщі. Водночас про конкретні цифри говорити поки зарано.

Про це міністр енергетики України Герман Галущенко написав у Facebook.

“Запуск Baltic Pipe – це можливість і для України підвищити надійність газопостачання”, – написав він.

“Газова монополія росії тане на очах!Сьогодні офіційно відкрили газопровід Baltic Pipe, який з’єднає норвезькі газові родовища через Данію з Польщею. Робота над його спорудженням тривала понад 15 років, а з моменту його задуму пройшло й взагалі понад 20.

Це були довгі роки жорсткого шантажу росії, маніпуляцій, підкупів, саботажу… та всіх засобів, до яких вміє вдаватися наш північний сусід. Це довгі роки протистояння Європи та росії, яке зрештою завершилося перемогою справедливості.

Baltic Pipe дає змогу диверсифікувати постачання природного газу до Польщі та зміцнити енергетичну безпеку держави. Очікується, що з наступного року газопровід зможе запрацювати на повну потужність – 10 млрд куб м на рік.

Тим часом польська та норвезька компанії вже підписали 10-річний контракт на постачання до Польщі 2,4 млрд кубометрів газу на рік.

Тож бачимо, що монополія газпрому – це не вирок. Європа не словами, а справами досягає неабияких успіхів у боротьбі з газовою залежністю від росії.

Водночас, запуск Baltic Pipe – це можливість і для України підвищити надійність газопостачання. Цього року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу з Польщі і продовжуємо над цим працювати. Також зросли потужності імпорту газу зі Словаччини, тому коли запрацює на повну потужність інтерконектор між Словаччиною та Польщею, Україна зможе збільшити імпорт і через Словаччину.

Про конкретні цифри говорити поки зарано. Зима буде важкою, і прогнозувати споживання газу європейськими державами не варто. Але зрозуміло одне – газпром не всесильний, а солідарність та єдність Європи на шляху до енергетичної незалежності мають всі шанси знищити цього колоса на глиняних ногах”, – переконаний міністр.

Нагадаємо, Польща офіційно відкрила трубопровід Baltic Pipe – ним піде газ з Норвегії (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube