Західні партнери згодні передати Україні золотовалютні резерви рф за певних умов – Мін’юст


20:1212.09.2022

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що у західних партнерів є політична згода у питанні передачі Україні золотовалютних резервів росії, проте для цього потрібно розробити спеціальний юридичний механізм над яким працює Київ. Про це він повідомив під час національного телемарафону повідомив, передає УНН.

«Умовно попередня домовленість чи попереднє розуміння у наших партнерів, що кошти золотовалютних резервів треба передавати Україні – вона в принципі є. Тому, що з якою б країною ми не розмовляли, політична згода – є. Питання було лише в тому, щоб надати юридичні інструменти. От юридичні інструменти ми зараз створюємо», – сказав Малюська.

За його словами, інструмент – це великий міжнародний договір, до якого зможуть приєднуватись інші країни, щоб зняти імунітет з активів рф та передати їх Україні.

«Перший етап – вилучення російських активів, це суверенні активи та близько 300 мільярдів доларів. Другий етап – набагато складніший і триваліший. Це вилучення інших активів. Наприклад, активів державних російських компаній, або навіть активів російських олігархів»,- розповів Малюська.

Він зазначив, що останній етап – це судова тяганина.

«Це вже роки. Це найскладніше з юридичної точки зору», – додав Малюська.

Малюська переконаний, що найкращим сценарієм буде ратифікація договорів цієї зими.

Він пояснив, що ускладненням в отриманні цих коштів є те, що резерви знаходяться не на території України, через що необхідно переконувати Захід у реалізації відповідного механізму, оскільки ще не було таких прецедентів.

«Коли ми цей механізм імплементуємо, це змінить статус-кво держав чи їх майна у світі. Тому що зараз майно держав недоторканне, практично завжди. Існують одиничні випадки щодо невеликої кількості невеликих сум і, м’яко кажучи “неважливих” країн щодо вилучення активів, але повністю ніколи їх не відбирали, а лише обмежували у користуванні», – розповів Малюська.

Читайте: Медиа плюс Новинский. Малюська пояснил, почему Ахметов больше не олигарх



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube